Melyikkel lesz jobb az otthoni moziélmény? Projektorral vagy tévével? Mindkettő számos előnnyel rendelkezik, ezért nem könnyű közülük választani. Adunk néhány támpontot a döntéshez.

Ha ezentúl szuper nagy képernyőn szeretnéd nézni kedvenc filmjeidet, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mi az igazán jó megoldás: egy projektor vagy egy televízió? Mindkettő számos előnnyel rendelkezik, összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat, amik segítségedre lehetnek a választásban.

Teljesítmény vs. ár

Nézzük meg először az egyik legfontosabbat, az ár-teljesítmény arányt. A nagyméretű tévék ma már elérhető áron kaphatóak, ám egy projektor méretével, az igazi moziélménnyel még ma sem tudják felvenni a versenyt. Miközben az óriási képernyővel rendelkező tévék ára csökkent, teljesítményük pedig nőtt, a projektorok még mindig viszonylag magas árkategóriában kaphatóak. És bár lehet olcsó és igazán jó fényerejű projektorokat is kapni, képminőségük nem mérhető a legtöbb televízióéhoz. Miért érdemes mégis elgondolkodni projektor vásárláson?

A projektor és a tévé hordozhatósága

Egy viszonylag szerény méretű televízió helyettesítésére is alkalmas lehet a projektor, ha például egy-egy YouTube videóhoz vagy rövidebb műsorok nézéséhez keresel megfelelőt, ilyenek a hordozható mini projektorok. Ezek gyakran olyan funkciókkal is rendelkeznek, amelyek a hagyományos projektorokból hiányoznak, mint például a beépített streaming alkalmazások, Wi-Fi és Bluetooth kapcsolat. A mini projektorok sem fényerőben, sem kontrasztban vagy színhelyességben nem versenytársaik nagyobb testvéreiknek, de kicsik, jól mozgathatók, és okostelefonról is vezérelhetők, akár egy buliba is elviheted magaddal, ha kell. A tévékészülékek azonban, különösen a nagy képernyősek, nem teszik lehetővé ezt a fajta mobilitást.

Hol fogod használni a tévét vagy projektort?

Ez a kérdés különösen fontos a filmrajongók számára, mert befolyásolja, hogy mennyit érdemes költeni egy projektorra. Van egy külön erre a célra kialakított moziszobád, ahol teljesen ki tudod zárni a külső fényt, vagy csak éjjel nézel filmet? Ha valódi mozis élményre vágysz, és a legfinomabb részleteket is látni akarod kedvenc thrilleredben, akkor érdemes többet fizetned egy magasabb kategóriás házimozi projektorért, ami valóban mély, fekete színeket, magas kontrasztot tud nyújtani, ami gazdagabb, magával ragadóbb képet ad majd, ezért versenytársa lehet egy TV-nek is.

A szoba mérete

Ez szintén fontos szempont, mert a hagyományos projektoroknak nagyobb a helyigényük az igazán nagyméretű kép vetítéséhez. Általánosságban elmondható, hogy egy 100 hüvelykes kép vetítéséhez legalább 100 hüvelyk kell a projektor és a vetítővászon között. Egy kis helyiségben olyan projektorra lehet szükség, amelynek rövid vetítési távolságú a lencséje, s lehetővé teszi, hogy rövidebb távolságból nagyobb képet vetítsen.

Csak házimozi?

A legalacsonyabb árkategóriájú projektorok közül a legtöbb üzleti célokra, például PowerPoint- vagy whiteboard-prezentációkra és vállalati videóbeszélgetésekre alkalmas. Ezek megfelelő fényerőt és számos lehetőséget kínálnak a számítógéphez való csatlakozáshoz, de felbontásuk nem biztos, hogy full HD (1920×1080 képpont), vagy nem a filmnézéshez megfelelő (16:9) a képméretük. A legfontosabb, hogy az üzleti felhasználásra tervezett projektoroknál gyakran eltúlzottak a színek, egyszerűen azért, hogy egy erősen megvilágított konferenciateremben is jól látható legyen a kép, de egy sötétebb helyiségben, filmnézéskor, ezek a színek nem tűnnek majd természetesnek. Filmekhez legalább olyan Full HD projektort érdemes venned, amely képes a HDTV és a házi videók esetében használt színskála teljes vagy nagy részét nyújtani.

Előnye még a televíziókkal szemben, hogy használat után a projektort nyugodtan elteheted a szekrénybe, a vásznat felcsavarhatod, és máris eltűnt a kíváncsi szemek elől, tehát nem foglal sok helyet, ellentétben egy óriási képernyős TV-vel, ami valósággal rátelepszik a nappali berendezésére.

A televíziók és a projektorok között akad még egy nagy különbség: a projektorok különböző izzókkal működnek és ezek a használat során kiéghetnek. Ezt azért érdemes figyelembe venni, mert az izzók viszonylag sokba kerülnek. Ennek akkor van igazán nagy jelentősége, ha használt projektort szeretnél vásárolni. Mindig ellenőrizd az izzó hátralévő élettartamát.

Projektor kontra TV

Összefoglalva a projektor előnyeit, legelső az óriási vászon, a nagy kép, a kompakt rendszer, hiszen használaton kívül eltüntethető az egész, a színhűség és nem utolsó sorban az igazi filmes, mozis hatás. Előnye még a projektornak az is, hogy kevésbé ártalmas a szemre, mint a TV, de ehhez természetesen a megfelelő távolságra kell ülni a vászontól. Ráadásul még mozijegyet sem kell venned, kóla a hűtőben, és a pattogatott kukoricát is frissen készítheted a mikróban.

Mi kell a házimozizáshoz? Teljesen sötét szoba, hatalmas, falméretű vetítővászon, jól elrendezett bútorok és szuper hangminőség. Bár egy igazán jó minőségű projektoros házimozi berendezés nem olcsó mulatság, mégis, az élmény összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy egyszerű TV-vel. Ha első osztályú házimozit szeretnél, érdemes beruházni, mert biztos lehetsz majd a sikerben, és élvezettel nézheted majd otthon a jobbnál jobb filmeket.

Projektort sok helyen lehet venni, érdemes online piactereken is szétnézni, például a Vaterán, ahol projektorokból nagyon komoly a kínálat. Az ellenőrzött eladók, a felhasználói visszajelzések és a pénzvisszafizetési garancia mind segítenek abban, hogy biztonságosan megvásárold a kiszemelt darabot, és már indulhat is a film!

(Szponzorált tartalom)

És ezt olvastad már?
Hogyan készülj a hideg vízi horgászatra?