Jön az év legjobban várt visszavágója a bokszban, Andy Ruiz Jr. és Anthony Joshua második meccse.

Június másodikán az elmúlt évek legnagyobb bokszszenzációját szolgáltatta Andy Ruiz Jr. miután kiütötte a WBA, WBO, IBF és IBO nehézsúlyú veretlen bokszvilágbajnokát, Anthony Joshuát.

Itt az év bokszszenzációja: kiütötték a veretlen nehézsúlyú bajnokot

Nem túlzás, Andy Ruiz sokkolta a bokszvilágot: TKO-val legyőzte Anthony Joshuát.

A 30 éves Ruizt a meccs előtt – a bokszban nem különösebben jártas – szurkolók kiröhögték, testfelépítésével csúfolódtak, gyakorlatilag semmi esélyt nem adtak neki. Aztán a meccsen Ruiz mindenkit elhallgattatott, és bár ő került először padlóra, felállt, megfordította a meccset, összesen négy alkalommal padlóztatta Joshuát.

A nehézsúlyú boksz első mexikói származású világbajnoka rögtön óriási sztár lett, a globális sportsajtó imádta a történetét, mi is bemutattuk a nem mindennapi karrierjét:

A Snickers-rajongó pufók srác, aki sokkolta a bokszvilágot

Bemutatjuk Andy Ruiznak, a nehézsúly új világbajnokának nem mindennapi sztoriját.

Az már a júniusi meccs vége után tudott volt, hogy jön a visszavágó, hiszen Ruizzal olyan szerződést íratott alá Joshua csapata, amely tartalmazta a visszavágót, abban az esetben, ha az angol elveszíti az első meccset. A helyszínnel kapcsolatosan voltak problémák, Joshuáék leginkább Angliát, míg Ruiz csapata az USA-t preferálta, végül egy semleges helyszínen, Szaúd-Arábiában rendezik meg a visszavágót.

Ami borzasztóan érdekesnek, és szinte megtippelhetetlennek tűnik.

Joshuát az első meccs után – joggal – érte rengeteg kritika, pályafutása leggyengébb teljesítményét nyújtotta, dekoncentráltnak, fásultnak tűnt, mintha nem is akart volna a ringben lenni. Emellett a szakértők szerint túlságosan is sok izmot pakolt magára, ennek következtében pedig belassult, sokat veszített a robbanékonyságából, lábmunkájából.

Vlagyimir Klicsko után Andy Ruiz volt a második, aki padlóztatta Joshuát, utóbbi összesen négyszer

Úgy tűnik, hogy a korábbi bajnok csapata is így látta, az elmúlt néhány hétben több fotó is megjelent, amelyeken látszott, Joshua vékonyabb, és ezt igazolta a hivatalos mérlegelés is. A 30 éves bunyós majdnem öt kilót fogyott az első meccshez képest, 107,5 kilogrammal mérlegelt – öt éve volt ennyire alacsony a súlya.

Ruiz az első meccs után azt nyilatkozta, tudja, hogy néhány kilót le kellene dobnia, és azon lesz, hogy a felesleget izommá alakítsa át, de semmiképp sem szeretne veszíteni az erejéből. Az edzésfotókat látva úgy tűnt, némiképp vékonyabb, mint júniusban, a mérlegelés azonban erre totálisan rácáfolt. Andy Ruiz majdnem hét kilogrammal nehezebb most, mint az első meccsen, 128,4 kg-vel mérlegelt. Ami azért elég masszív változás, a kérdés már csak az, hogy tudatos lépés volt a Ruiz-csapat részéről, vagy nem vette elég komolyan a felkészülést.

A mérlegelés után Twitteren természetesen Ruiz súlya volt a fő téma. Többen Buster Douglashez hasonlították Ruizt. Douglasé a nehézsúlyú boksztörténelem legnagyobb meglepetésgyőzelme, 1990-ben kiütötte az akkor érinthetetlennek tűnő Mike Tysont. Majd a következő meccsén Ruizhoz hasonlóan majdnem hét kg-mal volt nehezebb, simán ki is kapott Hollyfieldtől.

Az esélyeket megtippelni ennek ellenére (vagy ennek fényében) is nehéz, a fogadóirodáknál annak ellenére Joshua a favorit, hogy az első meccset elveszítette. A szakértők szerint az angolnak akkor van esélye, ha nem megy bele nagy adok-kapokba és okosan megpróbálja kibokszolni Ruizt. Egyértelműen Joshuán van a nagyobb nyomás, egy esetleges vereséggel borzasztóan mélyre kerülne, egyesek szerint gyakorlatilag a karrierje végét jelentené. És kérdés, mentálisan mennyire lesz rendben, az első meccsen a testbeszéde sok mindent elárult, majd a bunyó sem úgy alakult, ahogy ő tervezte.

Már Szaúd-Arábiában a két bunyós, most már Ruiznál a vb-övek

A másik oldalon leginkább az a kérdés, hogy az első meccsen született eredmény csak egy meglepetés volt, Andy Ruiz egymeccses csoda, vagy valóban a nehézsúly egyik királya, és a sebessége, ütőereje, kombinatív boksza ismét sok lesz Anthony Joshuának.

Kötelező meccs tehát a bokszrajongóknak a Ruiz–Joshua 2, és mivel Szaúd-Arábia a helyszín így normális időpontban, szombat este láthatjuk a bunyót, amelyet a Sport TV élőben közvetít.

Ki nyeri a visszavágót?

(Fotók: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az év bunyóját hozta össze a két nehézsúlyú hokis

Megvan, ki lehet a Real Madrid második nagy nyári igazolása

További cikkeink a témában