Andy Ruiz Jr. nevét egycsapásra megismerte a sportvilág miután az elmúlt évek, talán évtizedek legnagyobb bokszszenzációját szolgáltatta és kiütötte Anthony Joshuát. Az első mexikói származású nehézsúlyú bokszvilágbajnoknak a Snickers a kedvence, testfelépítését látva nagyon sok mindenre gondolhatunk, de arra talán a legkevésbé, hogy profi sportoló. A rajongók csak mosolyogtak rajta, a szakértők szinte esélytelennek tartották, ő azonban hitt magában, és történelmet írt.

Anthony Joshua amatőrként olimpiai aranyat nyert, profiként pedig nagyon hamar a boksz egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. Viszonylag korán világbajnok lett, egy epikus meccsen később legyőzte Vlagyimir Klicskót, a négy nagy bokszszervezet vb-öve közül hármat ő birtokolt. A rajongók évek óta a WBC-bajnok Deontay Wilder ellen akarják látni, és úgy tűnt, akár idén összejöhet a szupermeccs.

Előtte azonban Joshua menedzsmentje azt akarta, az angol bunyózzon az USA-ban, felvezetésként, bemelegítésként a Wilder elleni megameccsre. Joshua a legendás Madison Square Gardenben bokszolt volna Jarrell Miller ellen, az amerikai azonban megbukott a doppingteszten, vagyis új ellenfelet kellett keresni a bajnoknak.

Itt jött képbe és ugrott be Andy Ruiz Jr., a 29 éves mexikói-amerikai, aki 2016-ban már bokszolt vb-övért, végül egy szoros meccsen kikapott attól a Joseph Parkertől, akit később Joshua legyőzött.

A kieső Millernek sem adtak különösebben sok esélyt a szakértők, Ruiznak viszont még kevesebbet. Az átlagos rajongók meg csak mosolyogtak, amikor meglátták a Romboló becenevű Ruiz testfelépítését.

Andy Ruiz Jr; Fotó: Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Őket és mindenkit hallgattatott el Ruiz vasárnap hajnalban, miután TKO-val a hetedik menetben legyőzte Joshuát, és a WBA, WBO, IBF, IBO nehézsúlyú bokszvilágbajnoka lett.

Itt az év bokszszenzációja: kiütötték a veretlen nehézsúlyú bajnokot

Nem túlzás, Andy Ruiz sokkolta a bokszvilágot: TKO-val legyőzte Anthony Joshuát.

Ki is valójában Andy Ruiz Jr.?

A 29 éves Ruizt édesapja először hatévesen vitte le az edzőterembe, később kamaszként egy időre eltávolodott a boksztól, utcai balhékba keveredett, túlsúlyos volt, majdnem 160 kilót mutatott alatta a mérleg. Végül az édesapja meggyőzte, visszatért az edzőterembe, tovább folytatta a karrierjét.

Kedvence a Snickers, egy interjúban azt mondta, az édesapjától rengeteget kapott gyerekként, talán ez is az oka, hogy mindig is pufók volt. A túlsúlya, a kinézete miatt egész életében kétkedőkbe botlott, általában csak mosolyogtak rajta, aztán a meccsek végén ő volt az, aki elégedetten vigyorgott.

Akkor kezdtem hinni magamban, amikor jöttek az első kiütések. Jó érzés volt olyan srácokat legyőzni, akik izmosabbak, jobb testfelépítésűek, mint én. Látni mások reakcióját, akik alig hittek a szemüknek, hogy mire képes ez a duci srác.

Mondta egy korábbi nyilatkozatában.

Amatőrként 110 meccséből 105-öt megnyert, majd mindössze 19 évesen úgy döntött, profinak áll. A profi bokszban megszokott módon lépésről-lépésre építették a karrierjét, fokozatosan kapta az egyre erősebb ellenfeleket. Pályafutása egyetlen vereségét 2016-ban szenvedte el, idegenben az új-zélandi Joseph Parker otthonában egy borzasztóan szoros, pontozásos meccsen maradt alul, vagyis első próbálkozásra nem tudott világbajnok lenni.

Mert a célja mindig is az volt, hogy ő legyen az első mexikói származású nehézsúlyú bokszvilágbajnok.

Áprilisban kiütötte Dimitrenkót, majd rögtön jelezte Miller doppingügye után, hogy kész beugrani Joshua ellen. Joshua csapatának tökéletes választásnak tűnt, mert bármennyire is hangsúlyozták, hogy nem lehet leírni Ruizt, egy pillanatig sem gondolták, hogy az angol elveszíti a meccset.

A bunyót felvezető időszakban Ruiz és csapata végig nagyon tisztelettudó volt, úgy tűnt, szimpatikus vesztes lesz belőle, közben a közösségi médiában a rajongók már előre sajnálták, és azt próbálták megtippelni, hány menetet élhet túl az izomkolosszus Joshua ellen.

A bunyó előtt azt mondta, sokkolni fogja a világot, az emberek nem hisznek benne, mert a külseje alapján ítélik meg, de higgyék el, tud bokszolni, és megmutatja, milyen az a bizonyos mexikói bunyós szív.

Majd a ringben pontosan ezt tette.

A harmadik menet elején Joshua leütötte, az elsőre meglepett Ruiz azonban pillanatok alatt felállt, majd kétszer padlóztatta a bajnokot, ha 20 másodperccel tovább tart a menet, Joshua vélhetően nem húzta volna ki. A hetedik menetben aztán újabb két alkalommal padlóra küldte Anthony Joshuát, a bíró pedig beszüntette a meccset. Andy Ruiz Jr. beváltotta az ígéretét:

ő a profi boksz történetének első mexikói származású nehézsúlyú világbajnoka.

Andy Ruiz Jr., a nehézsúly új világbajnoka; Fotó: Al Bello/Getty Images

Topham on Twitter

Anthony Joshua loses his WBA, IBF and WBC belts after Andy Ruiz Jr TKO in the 7th round to end his unbeaten run. First fight away from the UK first loss!#JoshuaRuiz https://t.co/NS2ObWCkgr


A sajtótájékoztatón azt mondta, alig hiszi el, folyamatosan csipkednie kell magát, hogy ez tényleg a valóság és nem egy álom.

Anya, nem kell többet aggódnunk, megcsináltuk, az életünk meg fog változni.

Mondta Ruiz.

És valóban igaza van, a Joshua elleni diadala tényleg megváltoztatta az életét. A szakértők szerint a győzelme a nehézsúlyú boksztörténelem jelentős meglepetéseinek egyike, a Buster Douglas–Mike Tyson, Lennox Lewis–Hasim Rahman I meccsekkel említik egy lapon. Ruiz egycsapásra a boksz egyik legfelkapottabb és legszerethetőbb arcává lépett elő. Nyilván óriási dolog a négy nagy szervezet közül háromnál világbajnoknak lenni, kivételes presztízs, beírta magát a történelemkönyvekbe.

És nyilván anyagi szempontból is totálisan megváltozott az élete ezzel a győzelemmel. Elvileg Joshuáék olyan szerződést kötöttek, ami tartalmazza a visszavágót, Ruiz azonban bajnokként sokkal kedvezőbb helyzetben van, milliókkal fog többet keresni a visszavágón. Arról nem is beszélve, ha ismét legyőzi Joshuát (nem ő az esélyes, de már közel sem lenne akkora szenzáció, mint most), akkor olyan magasságba emelkedne, ahol gyakorlatilag ő és a menedzsmentje dönti el, kivel és hol bokszoljon.

Ő tehát Andy Ruiz Jr, a Snickers-rajongó srác, aki kamaszként 160 kilós volt, és egész pályafutása alatt esélytelennek tartották. Inkább hasonlít egy kamionsofőrre, mint bokszolóra, de a vérében van a bunyó, kivételes IQ-ja van a bokszhoz, emellett gyors, képzett. Igazi Hamupipőke-sztori az övé, és nem kizárt, hogy nem utoljára okozott meglepetést, és hallgattatta el a benne kételkedőket.

(Fotók: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Real Madrid egy 91. perces góllal megnyerte a klasszikus, alighanem bajnok lesz

További cikkeink a témában