Nagyon közel került a kieséshez, de végül megmenekült Anglia, ott van a negyeddöntőben.

Az egyik topfavorit Anglia bántóan unalmas és színtelen focival, de veretlenül és csoportelsőként jutott a legjobb 16 közé, ahol azzal a Szlovákiával játszott, amely négy ponttal, csoportharmadikként jutott a kieséses szakaszba. A meccs előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy az angolok mennyire tudják összekapni magukat, és hogy a csoportkörbeli gyenge játék után sikerül-e felpörögniük.

Kezdőcsapatok

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier – Mainoo, Rice – Saka, Bellingham, Foden – Kane

Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Schranz, Strelec, Haraslín

Az első félidőben erre egy egyértelmű nem volt a válasz. Southgate egy helyen változtatott az alapcsapatán (Mainoo került be), de az angolok játéka semmivel sem lett jobb, sőt. 75 százalékban volt a labda az angol csapatnál, de ez kimerült a semmit nem érő hátul történő passzolgatásban. Szlovákia eközben szívósan védekezett, és az egyetlen helyzetet gólra váltotta, Ivan Schranz a tornán a harmadik gólját rúgta, ezzel holtversenyben feljött a góllövőlista első helyére – videó a gólról. Schranz ezzel az első szlovák futballista lett, aki egy Eb-n a kiseséses szakaszban gólt rúgott.

A második félidő egy Foden-lesgóllal indult, Anglia minimálisan jobban futballozott, de még ez is kevés volt, igazi ziccere nem is volt a csapatnak a félidő első 25 percében. Közben Saka balhátvéd lett, bejött Palmer, az első angol ziccer a 77. percben jött, Kane hét méterről nem találta el fejjel a kaput, három perccel később Rice lövése lett kapufa.

Az utolsó percekre teljesen beszorult Szlovákia, Anglia egykapuzott, de a helyzetek nem igazán jöttek. Úgy tűnt, a gól sem jön, de Jude Bellingham zsenije végül megmentette Angliát, a 95. percben ollózott gólt az angol válogatott középpályása – videó a gólról.

Jött a hosszabbítás, és rögtön jött az újabb angol gól, Harry Kane szerzett vezetést Angliának – videó a gólról.

Anglia pillanatokra volt a kieséstől, de végül előbb egyenlített, majd hosszabbítás után bejutott a negyeddöntőbe, ahol Svájccal fog játszani.

Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Anglia–Szlovákia 2–1 (0–1, 1–1) – hosszabbítás után

Az eddig lejátszott elődöntőkben:

Svájc lazán verte a címvédő olasz válogatottat

Elvileg egy nagy meglepetéssel kezdődött a nyolcaddöntő, de a csoportmeccsekre visszatekintve gyakorlatilag egyáltalán nem: Svájc 31 év után legyőzte Olaszországot.

Németország és a VAR legyűrte Dániát

Svájc után Németország is bejutott a legjobb nyolc közé, de a hazaiak sokkal jobban megszenvedtek.

(Fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

További cikkeink a témában