Tavaly novemberben jelentette be a két olimpiai bajnok, hogy a továbbiakban nem magyar színekben szeretne indulni a világversenyeken. Gyorsított eljárásban Kínába igazoltak, ám azóta sem versenyeznek.

A magyar téli sportok legnagyobb hősei, a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 2018-ban a férfi váltó olimpiai bajnoki aranyérmével írtak történelmet, majd tavaly Shaoang az első egyéni téli olimpiai aranyéremet is megszerezte. Aztán 2022 végén a szövetség hozzájárulását kérték az országváltásukhoz.

Országot váltanak és nem magyar színekben versenyeznek a jövőben a Liu testvérek

Országváltást kezdeményezett Shaolin Sándor és Liu Shaoang olimpiai bajnok testvérpár.

Az első sokk után több száz millió forintot kért az országváltásért a szövetség, majd végül ingyen elengedte őket. A gyors állampolgárváltás végül felesleges volt, ugyanis azóta sem versenyzett a két klasszis. A Sportal csütörtöki információi szerint pedig

biztossá vált, hogy Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sem indul el a jövő héten kezdődő dél-koreai rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Shaoang esetében persze ez tudott volt, a 2022-es, áprilisi világbajnokság óta még nem telt el a szabályok szerint szükséges egyéves kihagyás. Liu Shaolin Sándor előtt viszont nem volt semmi akadály. De a kínaiak végül tettek, ezt az egykori váltótárs, Burján Csaba mondta el a Sportalnak:

„Beszéltem velük, és Shaolin már ott is lehetne a vb-n, de azt mesélte, hogy valamilyen adminisztrációs ügy miatt végül lecsúsztak a kínaiak a nevezéséről.

Úgyhogy ez az oka annak, hogy továbbra is várni kell a bemutatkozásra. Számukra ráadásul ezzel véget is ért a szezon.”

Megszólaltak a Liu testvérek: Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk

Először szólaltak meg a Liu fivérek, miután bejelentették, hogy a jövőben nem magyar színekben fognak versenyezni.

(Fotó: Jean Catuffe/Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában