Teljesen valószerűtlen, de Bangladesben úgy szurkolnak az argentin fociválogatottnak, mintha a sajátjuk lenne.

Ez (meg a fenti kép) nem Rosario, nem Buenos Aires, és nem is bármely más argentin városban készült:

...hanem egy félreeső dél-ázsiai ország, a 165 milliós Banglades fővárosában, Dakkában, az Argentína–Ausztrália vb-nyolcaddöntő után (ahol simán továbbmentek Messiék).

Valahányszor az argentin válogatott pályára lép, sok ezren összegyűlnek Dakka utcáin, hogy szurkoljanak nekik. A Szaúd-Arábia elleni csoportmeccs előtt a híradó bemondónője argentin válogatott mezben olvasta be a híreket.

A nagy rajongás történelmi időkre és egy katartikus eseményre vezethető vissza: a terület 1947-ig az angol gyarmatbirodalom része volt (később Kelet-Bengália, Kelet-Pakisztán lett, majd 1971-ben függetlenné vált a mai nevén). Ezek voltak a történelmi idők, a katartikus esemény viszont már nem ehhez kötődik, hanem Diego Maradonához, aki szépen elintézte az egykori gyarmatosítót az 1986-os vébén (nem mellesleg öt perc alatt szerzett két ikonikus találatot: az Isten keze gólt, meg a szólógólok ősanyját).

Miután az angol befolyás a függetlenség elnyerése után is erős maradt Bangladesben, Maradona 86-os brillírozását, és Argentína későbbi vb-győzelmét a magukénak érezték a helyi focirajongók – talán azt látták benne, hogy egy nem európai ország is legyőzheti Angliát. Onnantól kezdve töretlen a rajongás a dél-amerikai válogatottért, amit jól mutat a mostani vb: 36 évvel az Isten keze gól után még mindig sok ezren összejönnek minden argentin vb-meccsre szurkolni.

Optimistább verzió szerint ez egy szép példa arra, hogy a foci hogyan hoz össze távoli kultúrákat, de jegyezzük meg, hogy azért az egész kiindulópontja egy „közös ellenség” volt. Argentína nem sokkal korábban háborúzott Angliával a Falkland-szigetekért. Más vélemény szerint pedig ezt a fanatikus rajongást át lehetne irányítani Banglades saját focijára – ha lenne: hiányzik egy jól szervezett, nézhető-szerethető bajnokság, néhány sztár és egy ebből felépülő versenyképes válogatott.

PS: Amúgy pedig ilyen Dakka, annak is Badda negyede, amikor nincs épp focimeccs:

(Forrás: Football World, fotók: Getty Images)

Ha argentin vonalon mennél tovább...

Messi ezredik meccsén gólt rúgott, Argentína ott van a nyolc között

Lionel Messi gólt szerzett az ezredik meccsén, Argentína bejutott a világbajnokság negyeddöntőjébe.

...ha pedig Ázsia+rajongás vonalon:

Teljesen kifacsarják a rengeteg szexuális és házassági ajánlattal a koreaiak csatárát

„Pihennie kell. A telefonja egész éjjel megy, ez pedig ébren tartja őt. Próbál a futballra koncentrálni, de közben záporoznak felé az üzenetek.”

És ezt olvastad már?
A Fradi egy egyiptomi válogatottal pótolná Laidounit
További cikkeink a témában