A magyar származású szakembernek lesújtó a véleménye a magyar fociról. A Nemzeti Sportnak nyilatkozott.

Bölöni László 108-szor szerepelt a román válogatottban, 1986-ban BEK-et nyert a Steaua Bucuresti-tel, edzőként pedig Nancyban kezdett, dolgozott a román válogatott kapitányaként, majd a Sportinghoz szerződött, ahol felfedezte a világnak Cristiano Ronaldót, először ő rakta be a felnőttcsapatba. Később a Monacót és a Lenst is edzette. Jelenleg nincs csapata, de nem azért mondott kemény kritikát a magyar fociról, mert ő akar lenni a kapitány – bár mi támogatnánk.

Sőt szerinte nem kellene elküldeni Bernd Storckot:

Más békáját lenyelni senkinek sem kellemes, ezért engedném, hogy végigvigye az elkezdett munkát… Mert, ugye, matematikai esély még van… Mégis úgy érzem, elfutott az a bizonyos szekér.

Na de vissza az elejére. Bölöni nem esett hasra az Eb-szerepléstől, ráadásul szerinte kontraproduktív lett, mert elfedte a komoly gondokat, melyek nem változtak meg attól, hogy sikerült kikecmeregnünk a tornára. Szerinte ugyanazok a gondok, mint 30 éve, a magyar foci továbbra is egy helyben topog.

Egy gyenge selejtezőcsoportból kijutás, és az Eb-n mutatott – szerintem – törékeny szereplés nem takarhatta volna el a lényeget.

A bajnokság nézettsége ugyanis siralmas, a klubcsapatok európai szereplését nem is említem, és a fiatalok sikertelenségei sem adnak okot a bizakodásra – pedig az ő szereplésük mindennél fontosabb, hiszen ebből érzékelhető, milyen lehet a jövő válogatottja.

A problémákkal kapcsolatban egy rakás kérdés merült fel a szakemberben:

  • Détári Lajos óta egyetlen klasszis játékosa sincs a magyar futballnak. Vajon miért?
  • Vajon az akadémiák játékosai miért csak a nagyon gyenge magyar bajnokság szintjén állnak helyt? Miért nem érnek el az ifjúsági válogatottak kimagasló eredményeket?
  • Honnan kapjon vérátömlesztést a magyar futball, ha hiányoznak a tehetségek?
  • Milyen szinten nevelik, és mit követelnek a magyar játékosoktól, edzőktől?
  • Nézegetem az NB I-ben dolgozó edzők nevét, és kérdezem, miért vagyunk ennyire kishitűek? Miért nem bízunk a magyar edzőkben, miért hiszünk inkább a külföldinek?

Aztán a német vonalról beszélt, furcsállja, hogy a magyar labdarúgás az elmúlt 15 évben nem tudta kinevelni saját technikai csapatát,

„nem értem, miért kell ennyire behódolni a német vonalnak.”

Nem a német szakma eredményességét, hanem a Magyarországon dolgozó német szakemberek eredményességét hiányolom. Nem csinált csodát Dárdai Pál, de kritikus helyzetben ment haza, s egyszerű nyelvezettel, kellő vagánysággal és hittel állt a játékosok elé – összerázta a válogatottat. Ez persze nem ad jogot arra, hogy javaslata feltétlenül jó legyen.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Összeszedtünk minden fontos infót a magyar válogatott játékosairól

A rendőr előtt csinált hátraszaltót egy berohanó egy baseballmeccsen, aztán szétsokkolózták

A foci-Eb alatt két napra szivárványszínűre vált a müncheni Allianz Arena

További cikkeink a témában