Hatékony, hatékonyabb, CrossFit
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Bármelyik ösvényen indulunk a leghatékonyabb mozgásformát keresve, mindig a crossfitnél lyukadunk ki. Nem véletlen, hogy ennek a funkcionális edzésmódszernek az előnyeit a különleges alakulatok, a tűzoltóság és a hollywoodi celebek is felismerték.

A CrossFit folyamatosan változtatott magas intenzitású funkcionális mozgás. Ennek az edzésrendszernek igen komoly az elméleti megalapozottsága, amely a fitnesz átfogó és forradalmi meghatározására épül. Intenzív, rövid és állandóan változó edzésingereket biztosít.

Manapság minden arról szól, hogy

 • A) hogyan tudunk lefogyni;
 • B) hogyan duzzaszthatunk méretes izmokat.

A napi kőkemény edzések erősen felpörgetik az anyagcserét, és az állóképességet is remekül fejlesztik. De a hangsúly az általános fittségen van, és a rendszer a specializáció ellensége: azt hirdeti,

az a fitt, aki bármilyen fizikai kihívásban helyt tud állni.

A CrossFit a fokozott teljesítőképességre törekszik, mégpedig a terhelés idejének és módjának lehető legváltozatosabb körülményei között.

CrossFit alapgyakorlatok

 • szakítás
 • gyűrűgyakorlatok
 • medicinlabda dobálása falhoz, guggolásból
 • evezés
 • "dobogóra" ugrás
 • húzódzkodás, állhoz
 • kötélmászás
 • kézenjárás
 • kézenállásból nyomás

A CrossFit gyakorlatok tényleg rendkívül változatosak, velük mind dolgozhatsz: medicinlabda, olimpiai rúd, súlytárcsák, Kettlebell, ugrókötél, traktorgumi, plyometrikus dobozok, hajós és mászókötelek vagy épp evezőpad. De természetesen bármiféle eszköz nélkül is végig csinálhatsz egy CrossFit-edzést az edzőteremben vagy akár a szabadban is.

Tehát a megmérettetés, azaz ahogy a crossfitezők hívják, a napi edzés (WOD – Workout of the Day) számtalan gyakorlat végtelen kombinációjából állhat. Ezek alapvetően három típusúak lehetnek:

 • gimnasztika (pl. fekvőtámasz, húzódzkodás),
 • olimpiai súlyemelés (pl. emelés, guggolás, lökés, szakítás)
 • metabolikus felpörgetés (pl. futás, ugrálókötél, evezés).

Mik azok az esszenciális aminosavak?

Hogy az intenzív terhelés közben, valamint edzés után az izmaidat maximálisan megvédd és az izomregenerációra se legyen gondod, sokat segítenek az esszenciális aminosavak. Ezek, ahogyan az elnevezésből is adódik, nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, mivel ezeket a szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Ezért is különösen fontos, hogy külső forrásból biztosítsuk bevitelüket, lehetőség szerint optimális mennyiségben és arányban. Az EAA Zero által nyújtott egyedi aminosav-kombináció optimális erre a célra, és a diétád alatt is nyugodtan fogyaszthatod, ugyanis a termék cukormentes.

Amennyiben nekiveselkedsz ennek az edzésrendszernek, akkor az alapkoncepció a következő: három nap edzés, egy nap pihenő.

Bevált edzésminták

– Az alapos bemelegítés (ez nagyon fontos!) után egy súlyzós alapgyakorlatból 3-5x3-5 ismétlést végzünk közepes pihenőkkel, majd egy tízperces gimnasztikai gyakorlatsor tempósan, végül 2-10 perc magas intenzitású metabolikus kondicionálás.
– De lehet keverni a súlyemelés és gimnasztikai elemeit: közepesen nehéz, 5 ismétléses guggolást maximális ismétlésszámú húzódzkodás követ azonnal. Ebből a párból 3-5 kört végzünk.

Mielőtt belevágsz, fontos, hogy legalább három egyéni óra legyen mögötte, ahol felmérik a fizikai állapotodat, valamint az alapvető gyakorlatokat betanítják, mert a CrossFitben prioritás, hogy csak pontosan végezzük a mozgásokat. Ezután lehet csak személyre szabottan a tested, az alkatod és a céljaid számára megfelelő eszközöket használni.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BioTechUSA.

(Fotó: Getty Images, Biotech)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.