A norvég válogatott robbantotta a botrányt, amikor szembe ment a szabályokkal és rövidnadrágban játszott az Európa-bajnokság elődöntőjében. Mostanra megváltoztatták a szabályt.

Nagy vihart kavart nyáron, amikor Norvégia női strandkézilabda-válogatottja nem tartotta be a szabálykönyvben rögzített feltételeket, miszerint csak 10 cm-nél nem szélesebb bikinialsó viselhető. A norvégok szerint ugyanis nemcsak az a gond a szabállyal, hogy szexista, hanem hogy nem komfortos a viselet.

Az Európai Kézilabda Szövetség azonban nem odaillő öltözködés miatt megbüntette őket – játékosonként 150, összesen 1500 euróra –, ami kapufa volt, mert világ emiatt kezdett el foglalkozni a strandkézi-szabályokkal. Mi az, hogy muszáj falatnyi bikiniben játszani?

Játékosszemmel a probléma sokkal kézzelfoghatóbb volt, ezt Ditte Folden Vind szemléletesen mesélte el a botrány kirobbanásakor:

„Mindig is azt gondoltam, hogy ez súrolja a határokat. Semmi köze a sporthoz, hiszen nincs racionális magyarázat a szűk és apró ruhára, amely sokszor bevág és olyan testrészeket mutat meg a kamerának, amelyeket nem szeretnél, hogy mások lássanak. Az ne legyen már a meccsre való felkészülés része, hogy gyantáztatunk és kiválasztjuk a megfelelő bugyit. Csak a találkozókra akarok koncentrálni.”

A norvégok 2006 óta próbálták elérni, hogy ne kelljen ilyen kényelmetlen és kellemetlen szerelésben kézizni, de a nagy lökést ez a hírnév adta, a New York Times most azt írja, már meg is változtatták a szabályt:

januártól a női strandkéziladások bikini helyett testhez álló szűk rövidnadrágban és szűk ujjatlan felsőben is versenyezhetnek.

A norvég szövetség elnöke, Kare Geir Lio szerint ez „egyszerre valós és szimbolikus lépés” afelé, hogy egyenlően kezeljék a sportolókat. Persze a férfiaknál nem előírás a szűk fazon, de a norvégok azt mondják, ez belefér, mert egyébként is jobban megy a játék szűk alsóban, így összességében elégedettek a döntéssel.

Az új rendeletet már október elején kiadták, de annyira próbáltak radar alatt maradni, hogy a nemzetközi sajtó csak most vette észre, így mi is.

(Fotó: Ilnar Tukhbatov/Epsilon/Getty Images)

És ezt olvastad már?
A vb legnagyobb dupla védése és Lewandowski gólja is kellett a lengyel győzelemhez
.