Miután a nyár erről a spanyol-brazil színes, szinkronizált tragikomikus sorozatról szól, a Player is beleállt a Neymar-sztoriba: miért maradjon, és miért menjen.

Miért jó, ha Neymar marad?

A pályán jól működik az MSN

A Messi-Suárez-Neymar hármasnak a legnagyobb különlegessége az (volt), hogy három ilyen kaliberű futballista ennyire önzetlenül talán még soha nem játszott egy csapatban. Az elmúlt két évben úgy tűnt, hogy mindhárman elégedettek, Suárez és Neymar elfogadja, hogy Messi szervezi a játékot, tőle indul a legtöbb támadás, az argentin pedig képes volt teret adni a másik kettőnek. Vagyis, ha csak azt nézzük, hogy a pályán hogyan teljesítenek, mennyire megértik és érzik egymást, akkor ezt a hármast együtt kellene tartani. Persze, ha az egyik tag elégedetlen, az felborítja az egyensúlyt, a Barca vezetőségének az kellene a feladata legyen, hogy megszüntesse ezt az elégedetlenséget.

Fiatal, még fejlődhet

A brazil legfőbb gondja a hírek szerint, hogy nem akar Messi árnyékában játszani, azt szeretné, ha ő lenne az alfahím a csapatban. Párizsban már most az övé lehet ez a szerep, Barcelonában még néhány évet várnia kellene. Ha viszont marad, akkor szinte biztos, hogy pár év múlva az ő csapata lesz a Barca. Ami a klubnak is megfelelő lenne. Mert Neymar tényleg kivételes játékos, olyan akire lehet számítani a nagy meccseken is, olyan, aki – a megfelelő emberekkel körülvéve – elvezetheti a klubot akár egy BL-győzelemig is.

Marketingérték

Ezt sem szabad figyelmén kívül hagyni, annak ellenére, hogy közvetlen hatása nincs a Barca játékára. Neymar elképesztően népszerű, jól felépített brand az övé, jól használja a közösségi médiát. Ráadásul a Nike az egyik főszponzora, ugyanúgy, ahogy a Barcelonának is. Marketingszempontból biztosan nem tudnák pótolni, mert népszerűségben csak Ronaldo és Messi van az ő szintjén – előbbi soha nem lesz a katalánoké, Messi barcás, de őt az Adidas szponzorálja.

A Barca átigazolási politikája

220 millió euró körüli összegről cikkezik a sajtó, ami elképesztően sok pénz. Teljes csapatot lehet ekkora összegből felépíteni. A Barcelona átigazolási politikája viszont szörnyű az elmúlt években. Sokat veszít a klub játékosokon, szemrebbenés nélkül adnak komoly milliókat olyanokért, akik aztán betliznek, vagy már startból nem érnek annyit, mint amennyit a klub fizetett értük. (Csihrinszkij, Hleb, Keirrison, André Gomes, Arda Turan, Mathieu, Alcácer – ha csak az elmúlt 10 évet nézzük.) Vagyis könnyen elképzelhető, hogy a kapott pénzből igazol a Barca, nem is olcsón, de az érkezők közel sem lesznek azon a szinten, mint amire a csapatnak szüksége lenne. Emellett a Barca szorult helyzetben lesz, mert valakit vennie kell. Ezzel pedig az egész piac tisztában van, ami könnyen vezethet ahhoz, hogy még jobban túlfizetnek valakit, valakiket.

(Majdnem) pótolhatatlan

És itt a játékára gondolok. Ha a Barca továbbra is háromtámadós rendszerben akar játszani, akkor baloldalon Neymar a világ második legjobbja Ronaldo után. Ezen a poszton Hazard és Alexis Sánchez az, aki valamilyen szinten pótolhatná, de egyikük megszerzésére sincs reális esély. A dortmundos Dembéléről is cikkezett a sajtó, tényleg piszok nagy tehetség, de jelenleg még nem Neymar szintje. Persze, ha Valverde taktikát vált, akkor Griezmann és Dybala is két reális opció lehet. Jelenleg egyikük sem abszolút előrelépés a brazilhoz képest, de mindkettő komoly szerepet kaphatna a jövő Barcelonájában. Ha valamelyiket sikerül majd megszerezni.

Nyilván, ha Neymar menni akar, akkor el kell engedni a lehető legnagyobb pénzért. Azonban az egész ügy közel sem annyira fehér vagy fekete, mint ahogy elsőre tűnhet, ha valaki meghallja a 220 millió eurót. És a Barcelona egy elégedett Neymarral, egy jól működő MSN-nel többet nyerne, mint a PSG-től kapott brutálisan sok pénzzel.

Arról is írtunk, miért érné meg a Barcának, ha végül menne a brazil:

Ezért éri meg eladni a Barcelonának Neymart

Miután a nyár erről a spanyol-brazil színes, szinkronizált tragikomikus sorozatról szól, a Player is beleállt a Neymar-sztoriba: miért maradjon, és miért menjen.

(Fotó: AFP)

És ezt olvastad már?
Costa Ricának komoly helyzete nem volt, mégis legyőzte Japánt
.