Magnus Carlsent szeptemberben váratlanul legyőzte Hans Niemann a Grand Chess Tour nemzetközi sakkbajnokságon, majd a norvég sakkfenomén visszalépett a tornáról. Carlsen később arra utalt a Twitteren, hogy nem árulhat el többet az ügyről; az egyik norvég napilap, az Aftenposten ugyanakkor azt állította, hogy a kétes múltú Niemann análgyöngyökkel csalhatott a norvég ellen az ominózus mérkőzésen.

Azóta megannyi szakportál, sakkfejes, érintett megszólalt az ügyben, a tizenkilenc éves Niemannt (ismét) kitiltották a világ legnagyobb sakkoldaláról, a Chess.com-ról, Magnus Carlsen pedig egy későbbi, hosszabb nyilatkozatában már nyíltan vádolta meg volt ellenfelét azzal, hogy csalhatott ellene. Szóval valahol itt tartunk most. Közben a Chess.com végignyálazta a sportoló online pályafutását, az elemzést a The Wall Street Journal hozta nyilvánosságra. A hetvenkét oldalas elemzésben kiemelik, hogy

a sakkozó fejlődési pályája gyanúsan szembemegy a megszokottal;

a sakkportál fejesei már két éve is szembesítették mindezzel a sakkozót, aki elismerte azt, hogy kétszer valóban csalt, de még tizenkét és tizenhat évesen; a beismerése után egy ideig kitiltották az oldalról, és csak azután térhetett vissza a platformra, hogy nyilvánosan elismerte a csalások tényét.

Hans Niemann
Niemann-nak ugyanakkor az elemzés szerint még 2020-ban is voltak gyanús játszmái, és feltehetően száznál is több elcsalt online meccse lehet

– és ez csak az amerikai nagysakkmester online karrierjét érinti, a Chess.com nem tért ki a klasszikus, személyesen lejátszott élő mérkőzéseire. A Chess.com egyébként több irányból is elemzi a játékosok játszmáit: összeveti a lépéseket a sakkprogramok által javasoltakkal, monitorozzák a játékosok teljesítményét és alkalmazott stratégiákat a korábbiakkal, továbbá azt is számon tartják, hogy milyen (segéd)oldalakat nyitnak meg az online mérkőzések közben.

Ezek is érdekelhetnek:

Xavi szerint igazságtalanság, ami a Barcelona BL-meccsén történt

A Barcelona edzője finoman szólva sem volt elégedett a játékvezetők teljesítményével az Inter elleni BL-csoportmeccsen.

(Forrás: Telex, The Wall Street Journal, CNN)

 

És ezt olvastad már?
A Lyon támadója megrúgta az év legröhejesebb tizenegyesét