Ugyan még csak július közepe van, de véget ért az Európa-bajnokság és a Copa América is, ezzel pedig befejeződött a futballidény. Így van létjogosultsága annak, hogy arról beszéljünk, kik a favoritok az Aranylabdára.

2020-ban a France Football úgy döntött, hogy a Covid-helyzet miatt nem adja át az Aranylabdát, 2021-ben azonban visszatér a legnagyobb presztízsű egyéni futballdíj. Tavaly eléggé egyértelmű lett volna, hogy ki kapja meg az elismerést, Robert Lewandowskinak kiemelkedő szezonja volt, az UEFA és a FIFA is az év futballistájának választotta, ő kapta volna meg az Aranylabdát is.

Az idei szezon (legalábbis eddig) más, sokkal szorosabbnak tűnik a verseny, az erőviszonyok viszont az Eb és leginkább a Copa után számottevően átalakultak.

Mielőtt rátérnék az esélyesekre, érdemes feltenni a kérdés: ki nyerhet Aranylabdát? Biztos recept nincs, és nem annyira egyszerű a történet, hogy simán rávághatjuk: az a futballista, aki a legjobb volt az adott évben. Mert egyrészt a legjobb nem feltétlen és mindig mérhető, másrészt nem elég csak egyénileg kiemelkedően teljesíteni. A történelem azt mutatja, hogy mindenképp kell egy domináns egyéni teljesítmény, és legtöbbször arra is szükség van, hogy a nyertes, klub- vagy válogatott szinten nyerjen legalább egy meghatározó kupát (világbajnokság, Európa-bajnokság, Bajnokok Ligája).

Az elmúlt évek azt is megmutatták, hogy a teljesítmény mellett néha egy jó sztorira is szükség van, ahogy valamilyen szinten a szimpátia is közrejátszik, de most utóbbiba nem megyek bele. És mi a jó sztori? Például a Messi–Ronaldo versengés, kettejük holtversenye (öt-öt első hely), Ronaldo sikere a válogatottal, Messi hatodik aranylabdája, egyik vagy másik gólcsúcsa az adott évben.

Miért tértem ki erre? Azért, mert az idei évnek is van egy olyan sztorija, ami illeszkedik az előbb felsoroltakhoz: Lionel Messi megnyerte első meghatározó kupáját az argentin válogatottal, miután a vasárnap hajnali Copa América-döntőben legyőzte Argentína a nagy rivális Brazíliát.

Ez pedig egy olyan tett (és sztori, ha már ennél a szálnál maradunk), ami egycsapása a legnagyobb esélyessé emelte Messit az Aranylabdára. A Goal és a Marca erősorrendjében is az argentin az első, és a Copán mutatott teljesítményével, győzelmével, plusz a szezon korábbi szakaszában hozott mutatóival ez reális is. Hiába, hogy csak egy Spanyol Kupát nyert a Barcelonával Messi, egyénileg most is fantasztikus éve van, 38 meccsen 33 gólt és 14 gólpasszt jegyez, 26 alkalommal választották a meccs emberének. A spanyol bajnokságban és a Copán is gólkirály lett, ahogy mindkét sorozatban ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt.

Az Európa-bajnokság előtt több olyan vélemény, cikk volt, ami a Chelsea két középpályását, a francia N'Golo Kantét és az olasz Jorginhót is megemlítette az Aranylabda kapcsán, de mindkettőnél úgy folytatódott az érvelés, hogy igazi esélyesek akkor lesznek, ha a válogatottal Eb-t nyernek. Kanté és a franciák már a 16 között kiestek, Jorginho viszont Európa-bajnok lett az olasz válogatottal. Mancini csapatának alapembere volt a regista, talán a legfontosabb pillér, nem véletlen, hogy a torna hivatalos álomcsapatába is bekerült.

A friss Európa-bajnok Jorginho

A Chelsea játékosa mellett szól tehát, hogy alapemberként megnyerte az idei év két legértékesebb futballtrófeáját. Ellene meg az, hogy egy olyan poszton futballozik, ami nem szokott aranylabdásokat kitermelni. Nem rúg gólokat, gólpasszokban sem kiemelkedő (más statisztikai mutatókban persze az), nincsenek látványos cselei, ilyen szempontból nem jó a marketingje. Persze ettől függetlenül roppant fontos láncszeme mind a Chelsea-nek, mind pedig az olasz csapatnak. És ha Messi nem nyert volna Copát, akkor valószínűleg Jorginho lenne jelenleg az Aranylabda topfavoritja, így azonban második.

Rajtuk kívül még meg lehet említeni néhány nevet, aki megérdemelné, ha nem is a győzelmet, de a dobogós helyet mindenképp. Robert Lewandowskinak egyénileg most is kiemelkedő szezonja van, a nemrég véget ért Bundesliga-idényben megdöntötte Gerd Müller 68 éves gólcsúcsát, megnyerte az európai Aranycipőt, de a tavalyi aduásza (a BL-cím) most egy másik zsebbe került.

Különösen az Eb után az olaszok két védője, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci neve is felmerült (előbbit a Marca is betette az esélyei közé), de reális sansza egyiknek sincs, hiszen bár az Eb-n valóban kiemelkedő, már-már művészi védőmunkát mutattak be, de klubszinten gyenge, sérülésekkel tarkított szezonjuk volt. Mellettük még két belga, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku, Cristiano Ronaldo, Erling Haaland és Federico Chiesa szerepel a Goal erősorrendjének első tíz helyezettje között. Mindegyik mellett lehet érvelni, hogy ott a helyük a top tízben, de jelen állás szerint Messi és Jorginho kiemelkedik. Persze ez változhat a következő hónapokban.

Ha most kellene átadni az Aranylabdát, nálad ki nyerne?

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában