Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Megnéztük, melyik magyar csapat mekkora értéket képvisel, kik a legértékesebb játékosok, megérik-e a pénzüket a légiósok. NB I-es számháború.

Nem lepődtünk meg, hogy a nemzetközi porondon is sikeres Videoton magasan a legértékesebb csapat a magyar első osztályban, úgy összértékben, mint az egyéni versenyben is. Persze ezek az összegek messze elmaradnak még egy közepesen gyenge európai klubétól is.

De nézzük, mink van. És honnan: az átigazolásokban, értékekben, eurómilliókban a transfermarkt.de honlap igazán mérvadó, ők nem csak elég jól saccolják (illetve tudják) az összegeket, de általában már a transzferekről is előbb értesülnek, mint ahogy az hivatalos lenne. Szóval Videoton. A fehérvári klub játékosainak összértéke 16,275 millió euró, és ez 4,3 millióval (36%-kal) több, mint tavaly ilyenkor volt, holott olyan értékes játékosok távoztak, mint Bozsovics és Mitrovics.

Csakhogy leigazolták azt a Zé Luíst, aki kétmilliós értékével az egész magyar mezőny legmagasabbra taksált játékosa lett, még úgy is, hogy Juhász Roland is aláírt a piros-kékekhez – a válogatott hátvéd másfél milliót ér. A Zöld-foki-szigetekről származó támadó a Bragától érkezett kölcsönbe, már be is mutatkozott a bajnokságban, negyed óra jutott neki a Haladás ellen. Azt a Nikolics Nemanját váltotta, aki ezen a listán holtversenyben a harmadik helyen áll egymilliós értékével. Szintén videotonos a másik egymilliósunk, Vítor Gomes, a 25 éves portugál védekező középpályás.

Az első négy, vagyis a négy legdrágább focista tehát a Videotonban játszik, de az első tízben további kettő neve ott szerepel – Kovács István és Felipe Oliveira értéke is 800 ezer euró. Kiskokó ezzel a legértékesebb magyar fiatal, Muhamed Besic pedig a legfiatalabb a top tízben, a Fradi bosnyák válogatott hátvédje ugyanannyit ér, mint Kovács, de még nála is fiatalabb, mindössze húszéves. Egyébként négy, illetve a honosított Nikoliccsal együtt öt magyar szerepel a tízben, vagyis nem kizárólag a légiósok az értékesek.

A Vidi tarol, de a Ferencvárosból is befértek hárman a tízbe, Besic mellett Böde Dániel és Leonardo is 800-as. (Ha sikerült leigazolni a megkeresett Davis Mateost, akkor dobogóra ugrana egy Fradi is, a spanyolt 1,2 millióra árazták be.) A bajnok Győrből csak Michal Svec fért be az elitbe, ennek ellenére az ETO összértéke a második legmagasabb a bajnokságban, 10,575 millió euró.

Persze lehet itt dobálózni a számokkal, de viszonyítás nélkül vajmi keveset ér. Így megnéztük néhány környező ország klubjait is, mennyit is érnek a játékosok. Ausztriában a Red Bull Salzburg trénere 41,5 millió, az Austria Wien mestere 21,8 millió eurós állománnyal dolgozhat. A szerb Partizan Beograd 25,9 milliót ér, a Slovan Bratislava viszont csak hétmilliót. Ja és el ne felejtsük: a montenegrói bajnokságról még csak információk sincsenek.

A legértékesebb játékosok az NB I-ben

 • Zé Luís (Videoton) – 2 000 000 €
 • Juhász Roland (Videoton) – 1 500 000 €
 • Vítor Gomes (Videoton) – 1 000 000 €
 • Nikolics Nemanja (Videoton) – 1 000 000 €
 • Michal Svec (Győri ETO) – 900 000 €
 • Kovács István (Videoton) – 800 000 €
 • Leonardo (Ferencváros) – 800 000 €
 • Rudolf Gergely (Diósgyőr) – 800 000 €
 • Böde Dániel (Ferencváros) – 800 000 €
 • Félipe Olivera (Videoton) – 800 000 €
 • Muhamed Besic (Ferencváros) – 800 000 €

(Forrás: transfermarkt.de)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.