Időnként virálissá válik egy fotó, amelyen Diego Maradona, Michel Platini és Pelé látható. Jó sztorinak tűnik, hogy Maradona egy drogellenes felsőben, míg Platini egy korrupcióellenességet hirdető mezben lépett pályára. Jó sztori, csak nem teljesen igaz.

Mutatjuk a fotót és a népszerű poszt szövegét:

A szöveg szerint Diego Maradona egy drogellenes felsőben, míg Michel Platini egy korrupcióellenesben látható, és a sors iróniája, hogy Maradonáról később kiderült, drogfüggő, Platini pedig két és fél évtizeddel később, már UEFA-elnökként korrupciós botrányba került, évekre eltiltották.

Ha a fotót jobban megnézzük, akkor látható, hogy Platini mezén semmilyen korrupcióval kapcsolatos felirat nincs. A mezén a Drogue No felirat olvasható, vagyis a francia is kábítószer-ellenes mezt viselt. Ahogy egyébként Diego Maradona is, csak Platini esetében francia nyelvű a szöveg. Szintén téves infó, hogy a kép 1986-ban készült.

Maradona, Pelé és Platini. A fotó ugyanakkor készült, mint a fenti posztban szereplő; Forrás: Getty Images

A fotó 1988. május 23-án Michel Platini búcsúmeccsén készült, a helyszín a franciaországi Nancy városa. A két csapatkapitány, Maradona és Platini a kezdés előtt pózolt Pelével.

A kép tehát igazi, valóban elkészült. A dátum és a sztori azonban hibás. Persze összességében azért így is megvan a maga iróniája Maradonának köszönhetően. Nem mellesleg egy ikonikus fotó, három legendás futballistával.

A Maradona-kultuszról tavaly írtunk, Diego Maradona halála után:

(Kiemelt kép: Getty Images)

És ezt olvastad már?
26 évesen hajléktalan volt, ma ő a legfélelmetesebb bunyós – A Predator sztorija