Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyar labdarúgó-válogatott egyenes ágon nem jutott ki a 2020-as, részben Budapesten zajló Európa-bajnokságra, azonban a Nemzetek Ligájából még kijuthat Rossi csapata. A kétkörös playoff első meccsét Bulgáriával játsszuk.

Azzal a bolgár válogatottal, mely története egyik legrosszabb periódusában van, a selejtezőcsoportjában a negyedik helyen végzett, miközben kapitányt is cserélt. Mi több, elnököt is. Korrupció szőtte át a szövetséget, a drukkerek rasszista viselkedése pedig végképp betette a kaput az amúgy is pocsék helyzetbe sodródó bolgároknak.

A rasszizmus miatt bukott meg végleg az elnök, és stadionbezárásra is büntették őket: amikor Anglia 6–0-ra szétszedte őket Szófiában, a meccset kétszer kellett megállítani, mert a bolgár drukkerek egy része folyamatosan rasszista megnyilvánulásokkal zaklatta az angol játékosokat.

A mérkőzés után a bolgár legenda, Hriszto Stoicskov elsírta magát szégyenében:

Nem szabadna beengedni a szurkolókat a stadionokba, vagy még keményebb módszerekre lenne szükség, ahogy néhány éve Angliában. A válogatottat és a klubcsapatokat ki kellene tiltani legalább öt évre minden tornáról.  Az emberek nem érdemlik meg a szenvedést. Ön szerint nekem ez kellemes?

Bulgária a selejtező A-csoportjában szerepelt Anglia, Csehország, Koszovó és Montenegró mellett.

De azt is csak úgy, hogy a legutolsó, csehek elleni tét nélküli összecsapást tudta megnyerni 1–0-ra. Ez volt az első és egyetlen győzelme. Összehasonlításképp: Magyarország úgy lett negyedik, hogy 12 pontot szerzett.

Sem Koszovót, sem Montenegrót nem tudta legyőzni Bulgária a négy egymás elleni meccsükön, egy hónapja, október közepén pedig ugye hatot kaptak otthon Angliától. Londonban meg négyet kaptak.

A nyolc találkozón mindösszesen hat gólt lőttek, viszont 17-et kaptak.

A Nemzetek Ligájában a második helyen zártak Norvégia mögött, akkor Ciprust és Szlovéniát előzték meg. De az már egy éve volt, 2019-ben tíz meccsből egyet nyertek csak meg, azt a csehek elleni félig barátságost. Hatot meg elveszítettek.

A keretük összértéke 30,9 millió euró, a legértékesebb játékos a hárommilliós Kiril Despodov, a Sturm Graz szélsője. A magyar válogatott 50,4 millió eurót ér, Gulácsit és Szoboszlait 12 millióra lőtte be a Transfermarkt.

Bár nem ezen fog múlni, de érdemes tudni: Bulgária a FIFA világranglistáján a 61. helyen áll, vagyis tizeneggyel Magyarország mögött. Nem ez a legrosszabb helyezésük, 2011-ben például a 84. helyig csúsztak, minden egyéb külsőséggel, gonddal és kellemetlenséggel együtt már ki lehet mondani, hogy történelmi válságban vannak.

Nemzetek Ligája-playoff

2020. március 26.:

  • Izland–Románia
  • Bulgária–Magyarország

Március 31.:

  • Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

(Fotó: James Williamson - AMA/Getty Images)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.