Az elemzés, a statisztika és a megérzések mellett, mint minden, ez is a nézőponttól, elvárásoktól függ. Peter Stöger például kijelentette, hogy ő tavasszal is szeretne játszani az El-ben, mi viszont nem vagyunk ennyire profik, kicsit magyarosabb a hozzáállásunk. Nézzük, mi várhat a Fradira, mit várhatunk a magyar bajnoktól.

A Ferencváros zsinórban harmadszor kerül be valamelyik nemzetközi sorozat csoportkörébe, 2019-ben és idén az Európa-ligában, a kettő között pedig benéztek a zöld-fehérek a legnagyobbak közé is a Bajnokok Ligájába, olyan klubokkal mérték össze az erejüket, mint a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev.

Két éve, 2019-ben jól szerepelt a Fradi, hat meccsen összekapart hét pontot, a CSZKA-t Moszkvában verte meg, az Espanyol ellen kétszer ikszelt és a Ludogorectől is elvett pontot. Ebből persze most nem lenne bölcs kiindulni, de az látható, hogy a minden szempontból erősebb csapatok ellen is mindvégig pariban volt a Ferencváros. Most is komolyabb bajnokságból érkeznek az ellenfelek, és eggyel veretesebbek is, azonban látni kell, hogy azóta a Fradi is fejlődött.

Új edző, új attitűd, régi sikerek

Már nem Szerhij Rebrov vezeti a csapatot, azonban az elmúlt hónapok alapján Peter Stöger nem számít visszalépésnek, bizonyos szempontból még előrébb is léptek. Az osztrák hasonlóan motivált, talán még képzettebb is, kiválóan érzi magát a Fradiban és lényegesen közvetlenebb személyiség, az öltözőben jobb a hangulat. De épp olyan keménykezű, ha a szükség úgy hozza, a csapat mindenek felett.

A Fradi nem nevezi az Európa-ligába a Young Boysnak kettőt vágó csatárát?

Az első fegyelmező büntetés bejött, ez viszont most sokkal komolyabb.

Épp ezért nem láthatjuk a csoportkörben Franck Bolit, az elefántcsontparti csatár ugyanis többször is fegyelmezetlen volt, Stöger pedig hezitálás nélkül visszazavarta a tartalékokhoz. De ez aligha befolyásolja a teljesítményt, mivel a nyáron igazolt Ryan Mmaee remekül játszik, eddig jobban is, mint Boli, ráadásul több poszton is erősödött a keret a 2019-es és a 2020-as csapathoz képest is.

És igazából ez a lényeg, szakmai, klub- és csapatszinten is lépked előre a Ferencváros, és alighanem ez fontosabb, mint maga a csoportkör, ami ennek a lenyomata. Egy jó visszajelzés, hogy a megfelelő úton járt a 9. kerületi együttes. És persze egy eszköz is, hogy erről az útról ne térjen le, hiszen mindehhez pénz kell. Mocskosul sok pénz. Az UEFA pedig ezt biztosítja, csak juss el valahogy a csoportkörig, ami most már lassan alapelvárás a zöld-fehéreknél.

És itt jön képbe a nézőpont kérdése.

Peter Stöger vérprofi edző, aki nem elégszik meg ennyivel, ő tovább akar jutni, hiába a Bayer Leverkusen, a Real Betis és a Celtic az ellenfél.

Persze nem is lehet szintet lépni ilyen edző nélkül. Én viszont egészen máshogy közelítem meg, amihez köze lehet, hogy más közegben szocializálódtam, vagy épp az, hogy nem vagyok Bundesliga-szintű edző, esetleg maga a magyar reálitás.

Nézőpont

Azt gondolom, tekintsünk erre a csoportkörszereplésre ajándékként – egyelőre.

Talán néhány év múlva, ha továbbra is így építkezik az FTC, akkor reális elvárás lehet egyszer-egyszer a továbbjutás is. Még véletlenül se arról beszélek, hogy feltett kézzel menjen ki a pályára a magyar bajnok, sőt, de nem mindegy, hogy milyenek az elvárásai a drukkereknek.

Merthogy látni kell, hogy ugyan elkerülte a sorozat legerősebb csapatait a Fradi (Leicester City, Napoli, West Ham, Lazio), de a keretek értékét tekintve a legközelebb álló Celtic is kétszer annyit ér, mint a 36,25 milliós FTC, a Betis és a Bayer pedig a sokszorosa.

A Celticet elkapta már a Fradi a Bajnokok Ligája selejtezőjében, erre idén is lesz esély, és pontot lophat bárkitől Stöger egyre inkább összeérő csapata, azonban a továbbjutást nem látom reálisnak. És talán élvezhetőbb is lesz ez a néhány meccs, ha látjuk, most még nagy falat a magyar bajnoknak egy német és egy spanyol erős középcsapat (gyengébb élcsapat).

De nézzük, mit várhatunk a Fraditól

Minden bizonnyal valamivel óvatosabb szerkezetben fog játszani a csapat a nemzetközi meccseken. A Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Civic – Somália, Laïdouni – Zubkov, Tokmac, Uzuni – R. Mmaee felállás szokott a legyakoribb lenni, azonban Leverkusenben vagy épp Sevillában sokkal masszívabb csapatot fogunk látni.

Alighanem valószínűbb a 4–3–3, esetleg a 3–5–2, bekerülhet a kiemelkedően focizó tunéziai válogatott Aïssa Laïdouni mellé a sokat futó norvég, Kristoffer Zachariassen és/vagy a hatalmas és erős Stjepan Loncar, és gyors kontrákra épít Stöger, elvégre a bombaformában lévő Myrto Uzuni, a formán kívül játszó Olekszandr Zubkov, az említett marokkói Ryan Mmaee is gyors.

Tokmac Nguen pedig igazi specialistája a nemzetközi meccseknek. Robert Mak meg ebben a szezonban már megmutatta, miért rutinos szlovák válogatott. És időközben megérkezett Zeljko Gavric is, a szerb tehetség, aki a Fradi legértékesebb játékosa, ő lehet a váratlan húzás, a meglepetés, a 20 éves szélsőt ugyanis még nem tudták kielemezni az ellenfelek.

Az ellenfelek

Bayer Leverkusen

 • Hogyan jutott be?

Tavalyi bajnoki helyezéssel.

 • Milyen formában van?

Hétvégén 4–3-ra kikapott a Dortmundtól, négy forduló után hétpontos a Bundesligában, kilenc gólt rúgtak, ötöt kaptak eddig. Hatodik helyen állnak a bajnokságban.

 • Milyen formációban játszik?

4–2–3–1 – Viszonylag keveset változtat az edző, megvannak az alapemberek: ilyen a kapus Hradecky, a teljes védelem, valamint elöl a cseh Shick a sztár, de az időközben a francia felnőtt válogatottba is bekerülő Moussa Diaby is jól kezdte a szezont.

 • Mennyit ér a keret?

352 millió eurót. A keret fiatal, az átlagéletkor 24,7 év.

 • Legértékesebb játékosok

Florian Wirtz, Edmond Tapsoba, Moussa Diaby, Patrik Schick

 • Whoscored

– Ezekben erős a Bayer: kontratámadás, egyéni kvalitások, széljáték.
– A gyengéje: a védelemben a fejjáték, valamint megtartani az előnyt.

Real Betis

 • Hogyan jutott be?

2019 után tér vissza az El-be a Betis, akkor a 32 között a Rennes ejtette ki őket. Az előző bajnokságban hatodik helyen végzett a csapat, így kvalifikálta magát az idei Európa-ligára.

 • Milyen formában van?

Hétvégén nyert először a Betis, a Granada otthonában 2–1-re. Előtte három fordulón át nyeretlenek voltak, két iksz, egy vereség. A Real legyőzte őket, a Cadizzal és a Mallorcával ikszeltek.

 • Milyen formációban játszik?

4–2–3–1 – Borja Iglesias az előretolt ék, mögötte Fekir tevékenykedik, ő a csapat agya. Canalest is érdemes megemlíteni, a spanyol válogatott középpályás mélységi irányítóként mozgatja a csapatot. Mellette Rodríguez és Carvalho elvégzi a piszkos munkát.

 • Mennyit ér a keret?

223 millió euró, 28,5 év az átlagéletkor

 • Legértékesebb játékosok

Nabil Fekir, Héctor Bellerín, Guido Rodríguez, Sergio Canales, Willian Carvalho

 • Whoscored

– Erősségeik: az egyéni kvalitásokban kiemelkedőek, pontrúgásokból veszélyesek és védekezésben is a pontrúgások hatástalanítása az egyik erősségük.
– Gyengéik: helyzetkihasználás, védelem mögé lőtt labdák levédekezése.

Celtic

 • Hogyan jutott be?

Midtjylland ellen kiesett a BL-selejtezőben, majd az El-selejtezőből jutott be: az utolsó körben az AZ Alkmaart ejtette ki.

 • Milyen formában van?

Öt forduló után csak az ötödik helyen áll a Celtic a skót ligában. Idegenben a Hearts és a Rangers is legyőzte.

 • Milyen formációban játszik?

4–3–3 – Itt elég sokat változtatott az edző a szezonban eddig, így kevésbé kiismerhető. A Betis ellen nem lesz McGregor sérülés miatt, de hiányozni fog Abada is.

 • Mennyit ér a keret?

65,75 millió euró, az átlagéletkor 24,6 év

 • Legértékesebb játékosok

Callum McGregor, James Forrest, Christopher Jullien

 • Whoscored

– Erősségük: labdatartásra alapuló játékot játszanak, erős a széljátékuk, könnyen alakítanak ki gólhelyzeteket.
– Gyengéik: A védelmük.

Első forduló: szeptember 16., 18.45: Bayer Leverkusen–FTC

Stöger: Négy gólt szereztünk a párharcban, ezzel általában tovább szoktak jutni

A Fradi edzője az El-csoportkörbe jutást sikerként éli meg, és tetszett neki, hogy harcolt a csapata, azonban ennyi buta hiba nem fér bele.

Két stabil kezdőjét is pénzre válthatja a Fradi

Bár kiváló játékosok, mégis bölcs, előremutató lépés lenne.

(Fotó: Getty Images, MTI)

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
Hirdetés