Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ugyan egyenes ágon nem sikerült kvalifikálnia magát a magyar válogatottnak az Európa-bajnokságra, azonban a jó Nemzetek Ligája-szereplésnek köszönhetően még van egy pótselejtezős sansz is. Ott meg a lehető legjobb sorsolást kapta a magyar csapat. Nem mi vagyunk az egyértelmű esélyesek, de bőven van okunk bizakodni.

Két meccset kell nyerni Marco Rossi csapatának ahhoz, hogy kijusson az Európa-bajnokságra, melyet részben Budapesten rendeznek. Először Bulgáriát kellene lenyomni idegenben, feltehetőleg Szófiában, a következő körben pedig az Izland–Románia párharc győztese érkezne.

A magyar válogatott nincs jó formában, az előző hat meccséből ötöt elveszített és csak Azerbajdzsán ellen nyert. A Rossi-csapat kezdeti erősségeinek most nyoma sincs, meglehetősen szétesettnek tűnik a nemzeti tizenegy. Pedig tavasszal elvertük Horvátországot, a nyár elején pedig Walest is.

Az akkori elemzésben leírtak, mik kellettek a sikerhez, azóta viszont a védekezésbe rengeteg hiba csúszik, a helyenként nyomasztó letámadás pedig elillant, nincs, szinte észrevétlen.

Akkor mégis mi lehet az esélyünk Bulgáriában?

1.) Bulgária még nálunk is nagyobb gödörben van

A bolgár foci perpillanat az egyik legmélyebb bugyraiban fortyog, ők egész évben egyetlen meccset nyertek, azt is a tét nélküli zárómeccsen a csehek ellen. Az NL-ban ugyan ők is jól mentek, de annak már egy éve. A keretük még a miénknél is gyengébbnek tűnik, a szövetségben káosz és korrupció van, és abban bízhatunk, hogy tavaszra még nem sikerül rendezni a sorokat.

2.) Visszatérnek és formába lendülnek a sérültek

Ugyan a Szlovákia elleni sorsfordító meccsen a most sérült Orban és Kádár is játszott, mégis kikaptunk, de annak akkor más okai voltak. Nem volt szerencsénk, de legalább a védekezésünk stabilabb volt (kivéve Baráth), mint Uruguay és Wales ellen, ahol ők hiányoztak, valamint Korhut is. Tavaszra ők hárman visszatérhetnek, és Orban karaktere, vezérszerepe fontos tényező lesz. És még valami: addig Nagy Ádám újra formába lendülhet, amitől összehasonlíthatatlanul masszívabb lehet a védelem. És Nagy egyébként is a legfontosabb játékosunk, fontos, hogy úgy érkezzen a válogatottba, hogy rendszeresen játszik a Bristolban.

3.) Marco Rossi

Az utóbbi időben nincsenek jó eredményeink, és láthatóan a csapatjáték is döcög, de tudjuk, hogy Rossi képes összerakni a megfelelő kezdőt és taktikát. Az ő személyisége, karaktere, hozzáállása garancia lehet.

Itt írtunk bővebben arról, min változtatott az olasz, ez tavaszra újraéleszthető:

4.) Tripla motiváció

Az nem kérdés, hogy a srácok nagyon motiváltak lesznek, méghozzá több okból kifolyólag:

  • egyrészt ha nyerünk, az Eb-ért hazai pályán, az Uruguay ellen már megcsodált Puskás Arénában játszhatunk;
  • másrészt lehet, hogy az ősi ellenfél, Románia ellen;
  • harmadrészt itthon rendezik az Eb-t, saját közönség előtt focizhatnának a kontinenstornán.

Ezek olyan összetevők, amitől egészen biztosan vért fognak inni Szalaiék.

Nemzetek Ligája-playoff

2020. március 26.:

  • Izland–Románia
  • Bulgária–Magyarország

Március 31.:

  • Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

(Fotó: mlsz.hu)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.