Gyanús a dolog, bár az egyik afrikai futó nyilatkozata alapján teljesen egyértelmű a helyzet.

Vizsgálatot indítottak a pekingi félmaraton szervezői, miután három futó, az etióp Dejene Hailu Bikila, valamint a kenyai Robert Keter és Willy Mnangat látszólag lelassított és hagyta nyerni a kínai He Csie-t – a 25 éves sztáratléta 1:03:44 órás idővel ért elsőként célba a 21 kilométeres versenyen, ezzel egy másodperccel előzte meg az egyszerre célba érő triót, akikkel egyébként szinte a teljes távon együtt futott.

Ezen a még verseny közben készült felvételen az látszik, mintha a három afrikai futó bevárná a kínai versenyzőt, egyikük pedig még int is neki, hogy előzze meg őket:

A verseny után Mnangat egészen egyértelművé tette a helyzetet, ugyanis a kínai South China Morning Postnak elárulta, hogy hagyta nyerni a kínai futótársát, mégpedig azért, „mert ő a barátom”, és hozzátette még, hogy ezért semmilyen anyagi juttatást nem kapott.

Az atlétika sportág nemzetközi irányító testülete, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) közleményben reagált a történtekre:

„Tudomásunk van az interneten terjedő, a hétvégi pekingi félmaratonon rögzített felvételekről, és úgy tudjuk, hogy az illetékes helyi hatóságok vizsgálják a történteket. A sportágunk integritása a legfontosabb prioritás a szövetség számára, amíg ez a vizsgálat folyamatban van, addig nem áll módunkban kommentálni az esetet.”

(Forrás: South China Morning Post, Sky News, fotó: South China Morning Post / Weibo)

Ez is érdekelhet:

Hatalmas parádéba fulladt Leverkusenben a történelmi bajnoki cím

A Werder Bremen legyalulása után története során először lett bajnok a Leverkusen. Volt is öröm.

A zseniális Milák bemutatott a híres magyar úszószakmának

Végre az is kiderült, hogy nemcsak pedagógiailag és emberileg van hatalmas deficit az úszósportban, hanem szakmailag is. Minden összeállt, hogy végre felszántsuk és sóval szórjuk be a mostani úszóközeget.

Nem jutott ki az olimpiára a magyar súlyemelő, mert nem emelhetett nehezet

Bekövetkezett az, hogy 1956 óta először nem jutott ki magyar súlyemelő az olimpiára.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Sérülés miatt lemarad az Eb-ről a La Liga egyik legjobbja

Valószínűleg még soha nem hallottál a világ leggazdagabb futballistájáról

Teljesen megvadult Massimiliano Allegri, ki is rúgta a Juventus

További cikkeink a témában