A Fraditól elküldött osztrák edző a Sky Sport Austria oldalának adott interjúban értetlenkedett az elküldése miatt, mivel évtizedek óta nem látott győzelem után történt, és a pontátlag is jó volt.

A Csakfoci.hu-n jelent meg magyarul Peter Stöger interjúja:

A Fraditól való távozásáról

„Igazából nagyon meglepődtem. Néhány nappal korábban a nemzetközi porondon játszottunk a Leverkusen ellen, és egy kicsit talán túlságosan is ünnepeltük magunkat a győzelem miatt. Ez volt az első mérkőzés, amelyet a Ferencváros ilyen szintű ellenféllel szemben nyert meg a csoportkörben. Szerintem négy évtizede nem nyertek ilyen minőségű csapat ellen. A pontátlag is olyan volt, mint az elmúlt években, így tehát ebben az értelemben meglepődtem, hogy elküldtek.

De az üzlet már csak ilyen. Egyik-másik dolgot meg akartam változtatni, és lehet, hogy ez nem tetszett nekik. Az ember egyszerűen tudomásul veszi már ezeket a döntéseket. Most már abban a korban vagyok, amikor azt mondom magamnak, hogy ha valaki nem akar velem dolgozni, akkor nem kell mindenre rákérdezni. De nem haragszom az ottani emberekre.”

Mit akart megváltoztatni?

„A csapatot érintő dolgokat. Nem mindig ugyanaz a véleményed a játékosok minőségéről, és nem mindig ugyanaz a véleményed a karakterek tekintetében.

Én olyan ember vagyok, akinek fontos, hogy a játékoskeret koherens, egységes legyen. Mindenkinek be kell tartania bizonyos szabályokat, és ennek működnie kell, ha csapatszellemet akarsz kialakítani. A vélemények nem egyeztek. Talán azért, mert én nagyon harmonikusan állok hozzá egy csapathoz, és olyasvalakit akartak, aki egy kicsit szigorúbb.”

A budapesti kihívásokról

„Vonzott, hogy egy Ausztrián kívüli országban dolgozhatok és azt is meg akartam tapasztalni, hogyan tudok ott bajnok lenni. A másik dolog, ami vonzott, hogy a klubban a közös nyelv az angol volt.

Voltak azonban nehézségek a csapat szerkezetével kapcsolatban. Ez a csapat az elmúlt években folyamatosan bajnok volt, így voltak olyan játékosok a keretben, akik talán szerették volna megtenni a következő lépést, de nem kapták meg ezeket az ajánlatokat. Ha a játékosok ezt nem tudják kezelni, akkor frusztrációt okozhat bennük.

Amit szintén egy kicsit alábecsültem az elején, az a Rapid Wien és a Ferencváros közötti szurkolói barátság, ami miatt azt gondolom, nem kaptam meg azt a támogatást, amit szerettem volna. Észreveszed, hogyan bánnak veled az emberek. Ugyan tiszteltek és örültek, amikor hoztuk az eredményeket, valamint a szurkolók képviselőivel is leültem, és rendben ment minden, mégis az ember valahogy rájön és érzi, hogy nem volt teljesen koherens ez a kapcsolat.”

A Fradinál tapasztalható teljesítménykényszerről

„Amikor a Ferencvároshoz mész, az olyan, mint amikor Salzburgban vagy a Bayern Münchennél vagy edző. A bajnoki cím ott is alapfeltétel. Ezt el kell tudni viselni, de ez nekem a kezdettől fogva nem okozott gondot.”

Stöger munkájáról és Csercseszov kiválasztásáról is írtunk bővebben:

(Fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Szoboszlai lenne a tökéletes választás a Napolinak, de túl drága