Húszezer résztvevőre lehet számítani a hétvégi Spar Maratonon, amely különleges útvonalon, a Dunapart belvárosi szakaszán halad majd.

Október 8-án és 9-én rendezik a Spar Maratont, hivatalos nevén a 37. SPAR Budapest Maratont. Várhatóan húszezer induló, 15 táv, 10 rajt, nevezők az ország 800 településéről – foglalták össze a verseny szervezői a legfontosabbakat. Amelyek közül emeljük ki ezt:

vérbeli nemzetközi verseny lesz, elvégre 83 ország több mint 2000 futója indul majd, a nyomvonal pedig világörökségi helyszínek mellett halad el.

A rajt-cél az ELTE Lágymányosi Campusánál lesz, majd a Duna két partján futnak a résztvevők. Közben 1200 méterenként lesz egy-egy zenés pont – összesen 36 –, tehát zenei maraton is lesz egyben, plusz a meglesz a hagyományos szakmai bajnokság is informatikusok, orvosok, mérnökök, pedagógusok, jogászok számára.

A futóláz tehát ismét emelkedik, aminek – nemzetközi maraton lévén – turisztikai előnyei is vannak, elvégre ez a verseny hozza a legnagyobb bevételt Magyarország számára. De ennél fontosabb a „futóláz” felszökésével párhuzamosan élénkülő tömegsport.

Arról, hogy miért is különleges a futás, Bősz Anett, a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes találóan megjegyezte:

„nem ugyanaz az ember szakítja át a célszalagot, mint aki néhány órával korábban a rajt előtt igazgatta a ruháját.”

Révész Máriusz viszont a húszezer indulóra reagálva árnyalta kicsit a képet, mondván, azért a tömegsport adatai még mindig nem tértek vissza a válság előtti szintre, bőven volna még teendő e téren, például a médiának is, aminek az Aktív Magyarországért felelős államtitkár szerint jóval többet kellene foglalkoznia ezzel.

Abban viszont mindannyinknak van szerepe, hogy a „jótékonysági nagyüzemként” is funkcionáló budapesti maraton elérje a célját, ami 10 milliós jótékonysági adomány összegyűjtése.

(Borítókép: egy korábbi Spar Maraton a Duna partján)

Ez is érdekelhet:

Lubics Szilvia 386 kilométert fut 113 óra alatt, extrém körülmények közt

Sivatag, hófuvás, hegyek, frissítés pedig csak 6-8 óránként – élete legnagyobb kihívására készül az ultramaratonista Lubics Szilvia, aki egy iskolának gyűjt az egyesült államokbeli versenyen.

Közelít a kétórás álomhatárhoz a maratonfutás világcsúcsa

Fél percet javított a maratonfutás világrekordján Berlinben a kenyai Eliud Kipchoge.

És ezt olvastad már?
A Lyon támadója megrúgta az év legröhejesebb tizenegyesét