Sok olyan hírrel találkozunk, hogy jelenlegi vagy egykori sportolók összeütköznek a törvénnyel. Ittas vezetés, kábítószer-birtoklás, tiltott fegyverviselés, nemi erőszak... Cikksorozatunkban olyan sportolókat mutatunk be, akik vagy pályafutásuk közepén, vagy azután összeütköztek a törvénnyel, és vesztesen hagyták el a csatateret.

Amelyik kutya ugat, harap is

Az amerikai futball világában sem ritkák a különböző erőszakos bűncselekmények, és ha megnézzük a történelemkönyveket vagy a közelmúlt eseményeit, egészen különleges esetekkel is találkozhatunk.

Az érdekesebbek közül is kiemelkedik Michael Vicknek, a Philadelphia Eagles jelenlegi irányítójának története. Vick nem embertársai ellen követett el bűntényt, mint általában kollégái, hanem illegális kutyaviadalok szervezése miatt bukott le, amiért 2007 augusztusától kezdődően 23 hónapra vonták ki a forgalomból.

Vick üstökösként robbant be a profi amerikai futball világába, 2001-ben első helyen kelt el a játékoskiválasztón, elsősorban hihetetlen mozgékonysága miatt. Pályafutása első öt évében a liga legjobban futó irányítójává nőtte ki magát, 2006-ban például ezer futott yardig jutott el, ami még running backek között is megsüvegelendő. Tulajdonképpen minden adott volt számára egy kiemelkedő NFL-karrierhez, éppen ezért is volt megrázó a liga számára ez a kutyaviadalos história.

A tárgyalások elején senki nem gondolta volna, hogy ilyen komoly büntetés lesz az ügyből, és a meghallgatások alatt Vick hiába bizonygatta végig ártatlanságát, pechjére még a tulajdon édesapja is ellene vallott. Az FBI vizsgálata kiderítette, hogy egy régóta működő, szervezett hálózatot sikerült szétverni, hiszen Vick már 2001-ben, a szülői házánál is összehozott ilyen jellegű viadalokat. 2009-es szabadulása után valóságos háború indult érte az NFL-csapatok között. Végül a Philadelphia Eagles szerezte meg, és abban az idényben Vick meg is nyerte a legjobb visszatérő játékos díját.

Philadelphiában ezután olyannyira bíztak benne, hogy tavaly meg is dobták egy óriási összegű szerződéssel. Más kérdés, hogy az Eagles idei szezonja egyelőre gyengébb az előzetesen vártnál, és Vick sem bírja annyira a gyűrődést, de neki is sikerült a kényszerpihenő után visszatérnie. Persze lehet vitatkozni azzal, hogy illegális kutyaviadalok szervezése mennyire súlyos bűntény mondjuk egy ittas állapotban elkövetett halálos gázolással összehasonlítva, amiért egy másik játékos harminc nap elzárást, egy harmadik pedig négy év próbaidőt kap.

Tripla-axel, próbaidők

Tonya Harding annyiból ugyan kilóg a sorból, hogy ténylegesen soha nem kellett hosszabb időre börtönbe vonulnia, ám élettörténete mindenképpen megkívánja, hogy a köztörvényesek között emlegessük. Az amerikai műkorcsolyázónő 1994-es manőverével örökre bevéste nevét az almanachokba, de ha azt mondjuk, hogy minden idők legalattomosabb húzása az övé, amit sportoló elkövetett, azzal sem lövünk nagyon mellé. Harding kisasszonyt ugyanis annyira irritálta legfőbb riválisa, Nancy Kerrigan, hogy hat héttel a lillehammeri olimpia előtt felbérelt egy fickót, hogy vonja ki ellenfelét a forgalomból. Volt férjének egy barátját bízta meg a piszkos munkával, aki egy viperával szét is ütötte Kerrigan térdét, Harding pechjére azonban riválisa felépült az olimpiára, ahol végül meg is előzte őt.

Az olimpia idején már kiderült, hogy a Kerrigan elleni támadásban Harding is vastagon benne volt, az amerikai műkorcsolya-szövetség ki is akarta zárni őt ezért, ám végül a perrel fenyegetőző perszóna mégis elindulhatott. A sors fintora, hogy az olimpiai kűrjén csúnyán beégett, és végül csak nyolcadik lett a döntőben. Az olimpia után viszont már nem menekülhetett: a nyomozás során fény derült az előre eltervezett támadás összes részletére, így március 16-án egy vádalku keretében Harding bűnösnek vallotta magát a nyomozás akadályoztatásában. Három év felfüggesztett börtön mellett ötszáz óra közmunkára és 160 ezer dollár pénzbüntetésre ítélték. Az amerikai szövetség elvette tőle az 1994-es bajnoki címét, és örökre eltiltotta a versenyzéstől.

Nem meglepő, hogy az eset után az amúgy is kissé bomlott elméjű Harding kálváriája folytatódott. Volt férjével közös szexvideója jelent meg, majd 2000-ben újfent a címlapokra került, mert elagyabugyálta élettársát. Ezért három napra ültették le, tíz nap közmunka mellett. Mindezeken kívül pedig mindennaposnak számított nála az ittas vezetés – egy kezünkön meg sem tudjuk számolni, hányszor gyakorolta –, így 2002-ben a próbaideje megszegése miatt ismét pihent tíz napot a hűvösön. Hogy energiáit levezesse, profi bokszolóként és pankrátorként is megmérettette magát, kisebb-nagyobb sikerrel, 2007-ben pedig érdekes látomásai voltak…

Bunkó Joey

Természetesen a focistákat sem hagyhatjuk ki ebből a sorozatból. Ha igazán durva bűnözőket akarunk, akkor Giorgi Demetradzét, az 56-szoros grúz válogatott csatárt mindenképpen ki kell emelnünk, ő szerény hat évet húzott le uzsora-bűncselekmények és zsarolás miatt. A Premier League egykori és jelenlegi klasszisai közt sem kell nagyítóval keresünk a rosszfiúkat, ám mind közül kiemelkedik a 2000-es évek és napjaink talán legnagyobb tahója, Joey Barton.

Az egyébként egyáltalán nem gyenge képességű Joey évről évre alkot valami elképesztőt, kár, hogy nem csak a futballpályán. Nála nem számít különleges eseménynek, ha cigicsikket nyom egy csapattársa szemébe, de szurkolókkal is összeakasztja a bajszát, ha éppen úgy esik. Habitusa miatt dühkezelő tanfolyamokon is részt vett, ám ez láthatóan nem volt éppen eredményes, ugyanis 2007-ben egy edzésen többször is megütötte csapattársát, Ousmane Dabót, aki elájult, és az egyik retinája is levált. Ezért Bartont négy hónap felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották, 2008-ban viszont már nem úszta meg ennyivel, amikor unokahúgával és egyik öccsével súlyosan bántalmaztak egy férfit Liverpool belvárosában.

Joey egyébként munkásosztálybeli családban nőtt fel, nem éppen biztonságos környéken, ezért lehet, hogy számára a pofozkodás bármilyen felmerülő problémára teljesen helytálló reakció. Viselkedési problémái egész karrierjét végigkísérik, pedig volt idő, amikor nagy erőssége lehetett volna az angol nemzeti tizenegynek. Egyszerűen nem tud megülni a hátsóján, tipikusan az a fickó, aki igényli, hogy a középpontban legyen. Ha nem éppen futballtudásával tűnik ki, amit egyébként nem lehet elvitatni, akkor szidja edzőjét, csapattársát, vagy rasszista megjegyzéseket tesz.

Legutolsó szigetországi állomáshelyéről egy brutális belépő miatt kellett elmenekülnie, jelenleg Franciországban, az Olympique Marseille-nél keresi a kenyerét. Vad természete ellenére rendkívül szórakozató figura, minden megnyilvánulása humorforrás, Twitter-oldalánál talán csak Mario Balotellié színvonalasabb a focisták közül. Mondatain még jó pár évig egészen biztosan kacaghatunk, bízzunk benne, hogy nem fogja túlságosan felidegesíteni egy bajszos francia bagettárus sem.

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Lenyűgöző természet – A Föld elrejtett kincsei

És ezt olvastad már?
Egy kis citys támadásépítés, aztán Podolski felrúgta a pipába