Nem csak a trófeák számával mérhető, hogy Federer, Nadal vagy Djokovic a legnagyobb. Azért a fejét véresre verő, és a notórius ütőtörő játékostól mind messze vannak.

Az idők végezetéig el lehet vitatkozgatni azon, ki is minden idők legnagyobb teniszezője, főleg, ha a nyers statisztikákon kívül olyan nehezebben mérhető tényezőket is figyelembe veszünk, mint a sportemberi nagyság, a sportág népszerűsítése a pályán kívül, vagy egyszerűen a karizma/kisugárzás.

Van viszont egy furcsa szürke zóna valahol a két terület között: statisztika, ami ugyan nem közvetlenül azt mutatja meg, mennyire „jó” vagy „rossz” sportember az illető, mégis elárul valamit az egyéniségről.

Ez pedig a nagy hármas által hosszú karrierjük alatt összetört teniszütők száma:

Eszerint Djokovic toronymagasan vezet Federer előtt, Nadal viszont mindkettőjüket lepipálja. A spanyol nyilatkozott is arról, hogy az önfegyelemnek és a családi nevelésnek köszönhetően nem töri az ütőket:

Másfelől itt egy videó arról, hogy jóval kevésbé brutálisan, de azért mégiscsak lekever olykor-olykor egy-egyet Nadal is az ütőjének. Ez salakkirály „majdnem ütőtörő” gyűjteménye:

A fenti statokat érdemes némi fenntartással kezelni, azt ATP nem vezet hivatalos adatokat az összetört ütőkről, a neten pedig eltérő számok keringenek. Egy másik – tavaly októberi – adatsor szerint Djokovic 54, Federer 11, Nadal 1 ütőt tört össze ever. Bárhogy is, a mintázat azért egyértelmű. A statisztikák alapján vitathatatlan GOAT Djokovic fölényesen vezet ütőtörésben, és erre olyan vérbeli djokovicosan nem is büszke, de nem is szégyelli igazán:

„Talán nevezhetnénk pragmatikusnak, amit tettem, mert kiadtam a bennem lévő feszültséget, és továbbléptem. De senkit nem bátorítanék, hogy ezt tegye, magamat sem – nyilatkozta a tavaly év végi teniszvébé Rune elleni meccse után (lásd fent). – Nem vagyok boldog attól, hogy ezt tettem, de megtettem, és ennyi, vállalnom kell a felelősséget.”

Djokovic elismerte, hogy korábban is többször tört már ütőket, ami után néha felszabadultabban játszott, ugyanakkor „vannak más, talán okosabb módszerek is arra, hogy elengedjem a frusztrációt”.

És ha a nagy hármast félretesszük, találunk néhány koronázatlan királyt a műfajban. Ilyen Alexander Bublik, aki gyors egymásutánban három ütőt tört össze Montpellier-ben:

Bublik ki is kapott döntő szett rövidítésben Gregoire Barrere-től, de vélhetően nem annyira a három összetört ütő, mint a 14 kettős hibája miatt.

És kihagyhatatlan még Mihajil Juzsnij, aki véresre verte a fejét egy hálóba küldött fonák után (6:02-től):

Nyilván kimeríthetetlen téma. A feszültség levezetése végett gyorsan megkérdezzük, te mit gondolsz:

Mit gondolsz az ütőtörésről?

Ez is érdekelhet:

„Nadal talán minden idők legfontosabb teniszezője”

A korábbi hétszeres Grand Slam-győztes Mats Wilander Rafael Nadalról beszélt, miután a spanyol ismét megsérült.

Így tolta a bulit a fiatal Federer, Nadal és Djokovic

Djokovic komolyan vette a viccet, mindent beleadott.

Ha van teniszütőtörő-vb, akkor nálunk megvan a győztes

Mario Vilella Martínez mindent kiadott magából, egy totálisan összetört teniszütő lett ennek az eredménye.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A frusztrált és csalódott Klopp elnézést kért a szurkolóktól

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés