110 verseny után szakad meg egy hagyomány a Tour történetében.

Először a Tour de France történetében – 110 verseny után – nem Párizsban vagy annak közvetlen vonzáskörzetében rendezik majd meg a befutót 2024-ben. A helyszín Nizza lesz, ugyanis a 2024-es párizsi olimpia öt nappal a Tour befejezése után kezdődik.

A két esemény időben túl közel van egymáshoz, ezért logisztikai képtelenség a hagyományoknak megfelelően a Champs-Elysées-n tartani a befutót.

Azt talán mondani sem kell, hogy Párizs híres sugárútjának a játékokon is fontos szerepet szánnak majd.

„Noha 1903-ban az első győztes Maurice Garint a Parc des Princes-ben ünnepelték, a célszalagot a Párizstól mellett található Ville d’Avray-ben szakította át – írja a Sportsmarketing. – Párizstól néhány kilométernél távolabb azonban még soha nem vitték a finist.”

A 2024-es befutó másik különlegessége az lesz, hogy egyéni időfutamot rendeznek az utolsó szakaszon Monaco és Nizza között, aminek köszönhetően a verseny csak az utolsó napon dől majd el. Legutóbb 1989-ben ért véget hasonló szakasszal a Tour de France, akkor

Greg LeMond 58 másodperccel volt gyorsabb Laurent Fignonnál, ezzel megszerezve második összetett győzelmét minden idők legszűkebb előnyével, nyolc másodperccel.

Nizza egyébként ismerős terep a profi kerékpárosok számára. A város többször szerepelt a Tour de France programjában, legutóbb például a 2020-as Grand Départ során, illetve 1933 óta célállomása a legendás egynapos Párizs-Nizza versenynek – jegyzi meg a portál.

(Forrás: sportsmarketing.hu a letour.fr alapján, fotó: Nizza festői tengerpartja, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az Eiffel-torony a Lego eddigi legmagasabb készlete

Több mint 10 ezer darabból áll és 1,5 méter magas a Lego Eiffel-torony készlete, amivel egy nagy adag Párizs költözik a lakásba.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Egy 51 éves holland a Fradi új vezetőedzője

Öt válogatott, amely meglepetést okozhat az Eb-n

A WhoScored szerint Magyarország az utolsó helyen végez az Eb-csoportjában

További cikkeink a témában