2021 egyik leginkább várt meccsén csapott össze a súlycsoportoktól függetlenül jelenleg legjobbnak tartott MMA-harcos, Kamaru Usman és legnagyobb riválisa, Colby Covington. Ezúttal végigment a meccs, de az eredmény most is hasonló, mint két évvel ezelőtt.

A UFC 268-as gálája az év egyik leginkább várt eseménye volt a világ legnagyobb MMA-szervezeténél, és a helyszín is illusztrisnak számított, hiszen a küzdősportok szentélyében, a New York-i Madison Square Gardenben rendezték a gálát. A főmeccs egy visszavágó volt, két éve minden idők egyik legjobb vb-meccsét vívta a nigériai Kamaru Usman és az amerikai Colby Covington. Az óriási iramú, rengeteg ütésváltást hozó első meccsen négy menet után 2–2 volt az állás, az utolsó menet hajrájában azonban a bajnok Usman felülkerekedett, kiütötte Covingtont, akinek a meccs alatt eltört az állkapcsa.

Usman 14 meccsen bunyózott a UFC-ben, mind a 14-et megnyerte, két és fél éve a váltósúly világbajnoka, azóta négy alkalommal védte meg az övét, Covington mellett legyőzte Gilbert Burnst és Jorge Masvidalt kétszer, legutóbb óriási KO-val.

Covington az első meccsük óta mindössze egyszer lépett ketrecbe, tavaly TKO-val legyőzte a korábbi világbajnok Tyron Woodleyt. Usman UFC-s karrierjében egyértelműen Covington volt a legnehezebb ellenfél, az első meccsük után nyilvánvaló volt, hogy valamikor jönni fog a visszavágó. Covington az elmúlt néhány évben a UFC egyik legutáltabb bunyósává nőtte ki magát, köszönhetően annak, hogy pankrátorokat megszégyenítő teljesítménnyel szólt be mindenkinek, küldött el mindenkit melegebb éghajlatra. Az viszont nem kérdés, hogy kiváló MMA-s, Usman után a súlycsoport legjobbja, így egyértelműen megérdemelte a visszavágót.

Az első meccs egyik nagy meglepetése az volt, hogy a két kiváló birkózómúlttal rendelkező versenyző gyakorlatilag egy kick-boksz-meccset hozott le, egyikük sem próbálkozott a földharccal. A visszavágó egyik nagy kérdésének így az tűnt, hogy a második meccsen ez másképp lesz-e, na meg, hogy az érinthetetlennek vélt, komoly favorit Kamaru Usman ellen ezúttal mire megy Colby Covington.

A vb-meccsen a bajnok kezdett jobban, az első egy nem túl eseménydús menet után a másodikban már volt komoly történés. Usman fizikálisan sokkal erősebb volt, kétszer is leütötte a kihívót, de Covington végül valahogy kihúzta a mentet végéig. A harmadik, negyedik és ötödik menet már szorosabban alakult, Covington több alkalommal megfogta a bajnokot, de Usmannak is voltak hangsúlyos találatai. Az első meccsel ellentétben most nem KO-val zárult a meccs, egy viszonylag kompetitív, de egyértelműen Usman-dominanciát hozó öt menet végén a bajnok megvédte a címét.

Kamaru Usman ezzel 15–0-ás mérleggel rendelkezik a UFC-ben, továbbra is marad a szervezet súlycsoportoktól függetlenül legjobbnak tartott MMA-sa. A meccset követően a nigériai azt mondta, Covington fejlődött a visszavágóra, kemény ellenfél volt, ő a második legjobb a súlycsoportban, de bajnokként átvészelte a számára nehezebb időszakot, és jól taktikázva megvédte a címét.

És ezt olvastad már?
Ronaldo hazugnak nevezte az Aranylabdát alapító France Football főszerkesztőjét