Egyes teóriák szerint jobb harmadiknak lenni egy világversenyen, mint másodiknak, hisz’ nem elveszted az aranyat, hanem megnyered a bronzot. Sikerként ünnepelheted, mosolyogva állhatsz fel a dobogóra, míg egy döntőbeli bukta esetén vigasztalhatatlan vagy.

Brazília–Hollandia

Ez az a meccs, amit fölösleges lejátszani – Louis van Gaal mindjárt másként értelmezi a bronzmérkőzést, és alighanem osztják a véleményét a fizikailag és idegileg kimerült holland és brazil válogatott játékosai is, akik boldogabbak lennének, ha egy újabb kizsigerelő 90 (120) perc helyett játék nélkül kapnának érmet a nyakukba. A nyilvánvaló plusz pénzügyi bevétel részesei mellett legjobban a szurkolók járnak ezzel a meccsel, 1974-ig kell ugyanis visszalapoznunk, hogy olyan összecsapást találjunk, amelyen háromnál kevesebb gól esett.

A közelmúlt eseményei Brazília győzelmét vetítik elő, de most nem a sokkoló keddi történésekre gondolunk, hanem megint a legutóbbi világbajnokságok kisdöntőire: 2006-ban, 2002-ben és kicsivel korábbról 1990-ben is harmadik helyért játszott a rendező ország válogatottja, és húzta be mindannyiszor az érmet.

A nagyobb figyelem természetesen a brazil csapatra irányul a történelmi csúfságot követően. Nagy kérdés, képesek-e feldolgozni a játékosok (és a szurkolók) a feldolgozhatatlant, vagy megint összeroppannak a továbbra sem csökkenő nyomás alatt. Ráadásul, mivel ott lebeg Argentína világbajnoki győzelmének esélye brazil földön, egy esetleges bronzbuktával együtt a létező legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, amire aztán tényleg nehéz lenne emelt fővel reagálnia a focibolond népnek.

Jó hír brazil szempontból az eltiltása leteltével a helyét újra elfoglaló Thiago Silva visszatérése, szükség is van rá, mert láthattuk, milyen szintet képvisel a védelmük, ha David Luiz irányítja. Mindkét kapitány a szokásoknak megfelelően lehetőséget ad a mellőzött játékosok közül többnek; Scolari Maxwellt és Hernanest, Van Gaal Krul kapust, Verhaegh-et, és Huntelaart jelölte az előzetes kezdőcsapatba.

Brazília–Hollandia

Odds – hazai: 2.17; X: 3.50; vendég: 3.00

  • Estadio Nacional, Brazíliaváros
  • TV: M1, 22:00

Várható kezdőcsapatok:

  • Brazília: Júlio César – Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell – Fernandinho, Luiz Gustavo – Oscar, Hernanes, Hulk – Fred
  • Hollandia: Krul – Verhaegh, Vlaar, De Vrij, Blind – Kuyt, Wijnaldum, De Guzmán, Sneijder, Robben – Huntelaar

Fogadok!

(Fotó: Europress/AFP)

És ezt olvastad már?
Tom Brady most már tényleg visszavonult