Maximum néhány befutó lesz.

Több mint egy évtizede ez az első alkalom, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) új űrhajósokat keres.

Csaknem 23 600-an jelentkeztek, közülük 1391-en jutottak át az első pályázati fordulón.

A jelölteknek most a kognitív, technikai és mozgáskoordinációs képességeit fogják vizsgálni, továbbá személyiségtesztet kell kitölteniük. A következő lépések között egyéni és csoportos pszichológiai beszélgetések és tesztek is szerepelnek, majd orvosi vizsgálatot végeznek.

Az ESA új űrhajósai az ügynökség állandó alkalmazottjaiként fognak részt venni az európai űrmissziókban. A legfeljebb hat új állandó tag mellett a szervezet további húsz tartalék űrhajóst is keres. A tartalékállományába az ESA kifejezetten bizonyos fokú testi fogyatékossággal élő jelentkezőket kíván felvenni Parastronaut nevű programja keretében. Várhatóan 2022 őszén jelentik be, hogy kik kezdhetik meg az űrhajós karrierjüket.

Mi is az Európai Űrügynökség?

Az Európai Űrügynökség a világűr felderítésével és felhasználásával foglalkozik. Az 1975-ben alapított szervezetnek huszonkilenc tagállama van. 1985-ben hirdette meg első kutatási programját, a Horizon 2000-et, melynek keretében több űrszondát és csillagászati műholdat is indítottak. A 2002-ben meghirdetett Aurora-program célja, hogy a 2030-as évek elejére európai űrhajósok szálljanak le a Marson.

Magyarország 1991 óta tart fent kapcsolatot az ESA-val. 2003-ban együttműködési megállapodást írt alá, majd 2015 elején az ESA teljes jogú tagjává vált.

(Forrás: ESA, MTI. A kép illusztráció, a Lajkó – Cigány az űrben c. filmből)

Ez is érdekelhet:

Ilyen feltételeknek kell megfelelnie a következő magyar űrhajósnak

A hazaszeretet például elengedhetetlen kritérium.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában