Az elmúlt hónapokban több példát is láthattunk rá, hogyan lehet kiaknázni a hajlítható kijelzők képességeit egy telefonban, de a Mate X bemutatója után nyugodtan kijelenthetjük, hogy eddig a Huawei találta el a legjobban, hogy is kéne ezt csinálni.

A kínai gyártó a barcelonai Mobil Világkongresszus nulladik napján mutatta be a régóta várt hajlítható telefonját, ami még annál is jobb, mint amire a kiszivárgott infók alapján számítani lehetett. A telefonban egy 8 colos, 2480x2200 pixeles, és csupán egészen vékony kerettel ellátott kijelzőt találunk, amit összehajtva egy dupla kijelzős okostelefont kapunk.

Ami nagy különbség a néhány napja bemutatott Samsung Galaxy Foldhoz képest, hogy míg a Samsung telefonja összehajtva csupán egy meglehetősen széles alsó és felső kerettel ellátott, HD felbontású kijelzőt kapott, addig a Mate X "okostelefon módban" még a legtöbb mai telefont is veri: az egyik oldalon egy szinte keret nélküli, 6,6 colos, 2480x1148 pixeles kijelzőt találunk, míg a másik oldalon egy valamivel kisebb, 6,4 colos, 2480x892 pixeles képernyő virít.

Ezzel a megoldással a Huaweinek a szelfikamera kérdését is sikerült rövidre zárnia, hiszen ha magunkat akarjuk fotózni a telefonnal, akkor a Nubia X-hez vagy a Vivo Nex 2-höz hasonlóan egyszerűen megfordítjuk, és a három lencsés hátlapi kamerát használhatjuk fotózáshoz. A kamerák elhelyezésével a Huaweinek azt is sikerült megoldania, hogy ne legyen szükség hat különböző kamerára, mint a Galaxy Fold esetében, hiszen a hátlapi kamerákat egyaránt tudjuk használni akkor is, ha a telefon össze van hajtva, és akkor is ha ki van nyitva.

Bár az összehajtható telefonoknál elég jelentős problémát okoz, hogy egy normál telefonhoz képest túlságosan vastagok, úgy tűnik, hogy a kínai gyártó ezen a téren is elég jó munkát végzett, hiszen a Mate X kinyitva (a kameramodult leszámítva) mindössze 5,5 milliméter vastag, míg összecsukva 11 milliméter, ami nem sokkal vaskosabb, mint egy hagyományos okostelefon.

A Mate X-ben egyébként a Huawei Mate 20-ban már látott Kirin 980 procit találjuk 8 GB RAM és 512 GB tárhely társaságában, valamint egy hatalmas, 4500 mAh-os akksival, ami az 55 wattos gyorstöltővel a Huawei szerint mindössze fél óra alatt tölthető 85%-ra. A telefon 5G-s adatkapcsolattal érkezik, ami a Huawei szerint kétszer gyorsabb, mint amire a Qualcomm 5G-s modemje képes, és egy 1 GB-os filmet mindössze egy másodpercbe telik letölteni (persze majd csak akkor, ha lesznek 5G-s hálózatok is).

Végezetül a fekete leves: a különleges eszköz különleges árat is kapott, hiszen az év közepétől kapható Mate X 2300 euróért, vagyis nagyjából 730 ezer forintért kerül majd boltokba, ami még a Galaxy Fold kétezer dolláros áránál is jelentősen drágább.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában