A NASA eladja a Nemzetközi Űrállomást

Na ilyet biztos nem találsz a Vaterán: a Washington Post információi szerint hamarosan megveheted az ISS-t, ha van egy kis költőpénzed.

Ahogy arról korábban írtunk, az amerikai kormány 2025-ben (jó néhány évvel a becsült élettartama előtt) leállítja a Nemzetközi Űrállomás finanszírozását, és most az is kiderült, mi lehet az ISS sorsa a pénzcsap elzárása után. A Washington Post által megszerzett belső dokumentumok alapján Donald Trump privatizálná az ISS-t, vagyis az űrállomás magánkézbe kerülne.

Ha orosz oligarcha vagy, és most éppen a jakuzzidban ugrálva ünnepled a leendő új penthouse lakásodat, sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk, ugyanis a világon valószínűleg senkinek sincs annyi pénze, hogy vegyen magának egy űrállomást (még Bill Gatesnek sem), aminek csak a fenntartási költsége is évi 2-3 milliárd dollárba kerül az USA-nak (Bill Gates vagyona 90 milliárd dollárra tehető).

Az igazi kérdés így nem is az, hogy megveheted-e az ISS-t, hanem hogy milyen cégnek vagy konglomerátumnak érné meg egy ilyen költséges vállalkozásba fektetni. Ahogy a Washington Post rávilágít, a Nemzetközi Űrállomás teljes privatizációjára valószínűleg amúgy sem kerülhetne sor, ugyanis az amerikaiak kezét egy sor nemzetközi megállapodás köti, a többi ország pedig nem feltétlenül nézné jó szemmel, ha eladnák a fejük felől az űrállomást.

(Nyitókép: Getty)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon