Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amellett ugyanis, hogy a Marsra nem lehet elég vizet vinni, ezért muszáj lesz helyben kibányászni, egy ilyen utazásnál egyéb problémák is felmerülnek. Az egyik húsbavágó kérdés az energiaellátás, amit az amerikai űrügynökség egy miniatűr atomerőművel oldana meg.

A Kilopower névre keresztelt reaktor tényleg nagyon kicsi, a legkisebb modell mindössze 1 kilowatt áramot termel, ami nagyjából egy pirítós üzemeltetéséhez lenne elegendő. A nagyobb verzió teljesítménye ennek a tízszerese, a NASA-nál pedig úgy számolnak, hogy nagyjából négy-öt ilyen reaktorra lenne szükség egy Marson létesített bázis üzemeltetéséhez, víztisztításhoz, oxigén létrehozásához, valamint a visszaúthoz szükséges rakétaüzemanyag készítéséhez.

A zsebreaktor előnyeit talán nem kell magyarázni: mivel borzasztóan kicsi, így nem fog gondot okozni, hogy eljuttassák a Marsra, ráadásul az atomenergia még mindig a leghatékonyabb energiaforrás.

A NASA amúgy nem az első, aki atomot küldene a Marsra, hiszen korábban Elon Musk is felvetette az ötletet, igaz, ő egy csöppet máshogy képzelte el a dolgot.

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.