Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Mars-utazással kapcsolatban számtalan probléma felmerül, például hogy még nem épült meg a rakéta, amivel odamehetnénk, de mind közül az egyik legtöbb fejtörést eddig az okozta, hogy honnan a csudából szerzünk vizet a vörös bolygón. Na ez a kérdés nagyjából kilőve.

A csillagászok ugyanis a Mars Reconnaissance Orbiterrel nagy mennyiségű, könnyen hozzáférhető vizet találtak a Marson: az űrszonda által küldött képek alapján nyolc különböző helyet sikerült azonosítani ahol az erózió következtében nagyobb jégmennyiség halmozódott fel alig egy-két méterrel a sziklás talaj alatt. Néhány helyen pedig a jég teljesen felszínre került, így az asztronautáknak gyakorlatilag csak egy vödörre és egy ásóra lenne szükségük, hogy vizet szerezzenek.

Túl korán örülni azért nem érdemes, hiszen a felvételekből azt nem lehet megállapítani, hogy a víz nem sós vagy szennyezett-e, igaz, a megfelelő berendezésekkel valószínűleg mindkét problémát meg lehetne oldani. Az űrhajósoknak mondjuk mindegy, hiszen Elon Musk már úgyis megmondta, hogy az első telepesek meghalni mennek a Marsra (ráadásul mire odaérnek, tök hülyék lesznek).

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.