A Curiositynak hála azt már eddig is tudtuk, hogy a Marsnak valamikor oxigéndús atmoszférája lehetett, de most az is kiderült, hogy bár az atmoszféra a bolygó mágneses mezejével együtt tovatűnt, azért az élet feltételei még ma is adottak lehetnek a bolygón.

Az elmúlt időszakban számos olyan felfedezést tettek a vörös bolygóval kapcsolatban, ami erősítette azt a teóriát, hogy a Marson valamikor lehetett, vagy akár még mindig van élet: előbbire a NASA nemrég közvetett bizonyítékokat is talált, utóbbi feltételezésnek pedig az adott nagy lökést, amikor kiderült, hogy a fagyott vízen kívül a Marson akár folyékony víz is lehet.

A fejlemények tükrében az amerikai űrügynökség Jet Propulsion Labortoryja (JPL) elérkezettnek látta az időt, hogy összekössék a pontokat és számolgassanak egy kicsit, a számolgatás végén pedig arra jutottak, hogy a Marson lehet annyi oxigén, ami elegendő az élet feltételeihez. Abban azért nem nagyon reménykedhetünk, hogy a Mars felszíne alatt New York méretű városokat találunk hyperlooppal meg utcai hotdogossal, a kutatók a legjobb esetben is azt valószínűsítik, hogy mikroorganizmusokra, esetleg szivacsokra bukkanhatnak a bolygón.

Ez sem lesz könnyű, hiszen a NASA annyira tart tőle, hogy földi élettel szennyezi be a Marsot, hogy a marsjárókat inkább távol tartják azoktól a helyektől, ahol feltételezéseik szerint lenne esély az élet kialakulására, így elképzelhető, hogy erre a kérdésre csak azután fogunk választ kapni, hogy sikerült embert küldenünk a vörös bolygóra.

Egészen fantasztikus dolgot jelentett be Elon Musk a Mars-utazással kapcsolatban

Azt is elárulta, mi az emberiségre leselkedő legnagyobb veszély.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában