Mintegy 350 darabban szállították át a 46 méter magas, 204 tonna súlyú szobrot New Yorkba.

A New York-i Szabadság-szobor nem mindig New York előtt, a Hudson folyó torkolatánál a Liberty Islanden állt, sőt nem is az Egyesült Államokban, de még csak nem is azon a kontinensen. A története röviden annyi, hogy Franciaország ajándékozta a szobrot Amerikának annak függetlenségének százéves évfordulója alkalmából.

New York és egyébként az egész Egyesült Államok egyik, ha nem a legikonikusabb szobra 1884 júliusában készült el Franciaországban, és az Isere fregatt fedélzetén mintegy 350 darabban és 214 csomagban szállították át New Yorkba, ahova 1885. június 17-én érkezett meg (összeállítása pedig négy hónapig tartott).

Az acélvázas, rézből készült szobor 204 tonnát nyom, a teljes magassága a talajtól a fáklya tetejéig mérve – tehát beleértve a már az USA által épített talapzatot is – 93 méter, de maga a szobor csak 46 méter magas. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi modellje pedig egy egyiptomi muzulmán parasztasszony volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit pedig a párizsi Eiffel-torony tervezője és építője, Gustave Eiffel végezte.

Mutatjuk, hogy nézett ki a Szabadság-szobor még Párizsban, mielőtt szétszedték és New Yorkba szállították:

(Nyitókép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Így nézett ki a Rushmore-hegy, mielőtt belefaragták a négy amerikai elnök arcmását

Valójában nem is faragták, hanem dinamittal robbantották bele a jelenleg is látható arcokat, a munkálat pedig 450 ezer tonnányi lehasított kővel járt.

Fotókon is félelmetesen néz ki az első biztosítókábel nélküli űrséta

Bruce McCandless mindenféle biztosítókötél nélkül 92 méterre távolodott el az űrrepülőgéptől, hogy aztán 278 kilométerre a Föld felszíne felett mozogjon teljesen szabadon lebegve a nyílt űrben.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában