A NASA napfigyelő űrszondája átrepült a Vénusz felső légkörén, ekkor sikerült rögzítenie.

A NASA a Nap légkörének tanulmányozására 2018-ban útnak indított űrszondája, a Parker Solar Probe a tervek szerint 2025-ben minden eddiginél közelebb merészkedik a Naphoz, de addig is szakadatlanul kering, a Vénusz mellett például összesen hétszer halad el a hintamanőver* miatt.

* A gravitációs hintamanőver az égi mechanikában és az űrhajózásban egy égitest gravitációs mezejének és sebességkülönbségének felhasználása egy űreszköz pályájának és sebességének megváltoztatására. Segítségével az űrszondák kevesebb üzemanyag felhasználásával, rövidebb idő alatt érhetnek a Naprendszer távolabbi égitestjeihez. A hintamanőver felhasználható az űrhajó sebességének növelésére, de csökkentésére is.

Az egyik Vénusz-kerülés során az űrszonda átrepült a bolygó felső légkörén, ahol a FIELDS elnevezésű műszere különös, alacsony frekvenciájú rádiójeleket rögzített. Ezeket a NASA szakemberei az emberi fül számára is érzékelhető hangokká alakították, a végeredmény pedig kísérteties – így már nemcsak azért különleges a Naptól számított második bolygó, mert ott tovább tart egy nap, mint egy év:

(Forrás: NASA, Wikipédia, fotó: ESA)

Ez is érdekelhet:

Találtak egy gigantikus ózonlyukat, ami már 40 éve nyitva van a Föld legnépesebb régiója felett

Eddig valahogy elkerülte az ózonlyukakat jellemzően kimutatni/megjósolni képes klímamodellek és így a kutatók figyelmét is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Ne hidd már el, hogy idén megszűnik a Gmail!

Videón a sci-fibe illő laptop, amiről nem tudni, kinek és mire lehet jó

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés