Több órába telik felolvasni.

Vannak szavak, amiket nehéz kiejteni és/vagy leírni, a világ leghosszabb szavára azonban ez fokozottan igaz, tekintve, hogy közel 190 ezer(!), egészen pontosan 189 819 betűből áll a teljes angol neve. Egy, a testünkben megtalálható fehérjéről van szó, aminek hétköznapi(bb) elnevezése szerencsére csak öt betűből áll: titin.

A titin a harmadik legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje (egy felnőtt körülbelül 0,5 kg titint tartalmaz) és a legnagyobb ismert fehérjeszerkezete (nagyjából 27-35 ezer aminosavból áll), lényegében rugóként funkcionál, ami az izomszövet passzív rugalmasságáért felel.

Az ominózus molekula kémiai képlete már egy fokkal bonyolultabb tekintve, hogy 132 983 darab szénatom, 211 861 darab hidrogénatom, 36 149 darab nitrogénatom, 40 883 darab oxigénatom és 693 darab kénatom alkotja, vagyis nem egy sima H20 átirattal, azaz hidrogén-dioxiddal lesz dolgunk, hanem valami bizarrul hosszú förmedvénnyel. A kémiai képlete ugyanis így néz ki:

C132983H211861N36149O40883S693, amit ha szimplán csak betűkkel szeretnénk leírni, akkor az a Wordben 56 db A4-es oldal lenne Times New Roman betűtípus és 12-es betűméret mellett.

Megjegyeznénk, hogy valószínűleg csak kevés lexikográfus fogadná el szóként a vegyületek kémiai neveit – „verbális képleteknek” tekintik és nem szavaknak –, szóval hosszán kívül ezért sem találkozhatunk vele a szótárakban, és azért sem számít hivatalosa a világ leghosszabb szavának.

Methionylthreonylthreonylglutaminylalanylprolyllal kezdődik és erylalanylthreonylvalylasparaginylisoleucylhistidylisoleucylarginylserylisoleucine-nel végződik

A YouTube, mármint az oda feltöltött videó a bizonyíték rá, hogy nem lehetetlenség kiolvasni, csak végtelenül sok idő kell hozzá, nagyjából három-három és fél óra, bár egy másik videó alapján ez akár 2 óra alatt sikerülhet, de tényellenőr legyen a talpán, aki követni akarja/tudja a felolvasását – ez itt a rövidebb, alig kétórás verzió:

(Forrás: Wikipedia, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában