Teszteltük az Asus ROG Phone-t, ami nem olcsó ugyan, de kétségtelenül olyan játékélményt ad mobilon, amit senki más.

- Helló! Hallom, megjött a ROG Phone? Merre van?

- Ott, a bőröndben.

- Nem, most komolyan. Merre van a telefon?

- A bőröndben.

- Oké, de most a viccet félretéve...

- Nézz oda, ott van!

Jó, de hol?

És ez így ment kb. egy percig, amíg fel nem fogtam, hogy az Asus valóban egy bőröndnyi telefont küldött tesztelésre, mert hát valahogy ez nem így szokott menni, de ezúttal ennek az elsőre furának tűnő csomagolásnak most volt is értelme. Mert hát a ROG Phone nem egy sima telefon, hanem valami, amitől az egyszeri mobiljátékos bármikor magához nyúlhat, vagy akkor már inkább a kontrollerhez, ha vett egyet a mobilhoz. Úgyis vesz.

A ROG Phone legnagyobb előnye ugyanis az, hogy ki lehet egészíteni mindenféle földi jóval, ami segíti a profi játékot, meg a nem profit is, és ez a minden tényleg csak egy ROG-ra fazonírozott bőröndben fért el, amit sajnos nem lehet bolti forgalomban kapni, pedig isten bizony lenne rá igény. A ROG Phone persze nem olcsó, és így aztán végképp baromi drága lenne, és bár mélyen a zsebedbe kell nyúlni érte, valahogy ennek ellenére olyan érzésem van, hogy ez az első gaming-telefon, ami mégis megéri. Főleg azért, mert ennyi kiegészítő szerezhető be hozzá.

Mi kellhet még a nyaraláshoz? Fürdőruha, fogkefe, háromfajta dokkoló.

Már ha tényleg nagyon sokat, és komolyan játszol mobiljátékokkal. A ROG Phone önmagában is elég komoly eszköz, azonnal látszik rajta, hogy nem spóroltak rajta semmin, nem egy könnyű darab, de nem egy drabális állat, ránézésre pedig szemből első blikkre nem tűnik fel rajta semmi vizuálisan kiemelkedő, de nem is kell. Ahhoz, hogy valami egyedit láss, meg kell fordítani, de erről majd később. Az viszont azonnal feltűnik szemből is, hogy a kijelző alsó és felső vonalán egy-egy hangszóró kapott helyet, ami jól jön persze játékhoz és filmnézéshez is, pláne, hogy a hangminőség kimagaslóan jó még fülhallgató nélkül is, de azért nem árt beledugni vagy csatlakoztatni hozzá egyet. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy a dupla hangszóró minősége miatt önmagában is teljesen élvezhető hangot tud kicsiholni magából, úgyhogy jár neki ezért egy hatalmas csillagos ötös.

A telefont megfordítva már látszik, hogy ez bizony egy tipikus ROG-termék, és nem csak az RGB-sen világító ROG-logó miatt, a hátlap kialakítása ugyanis már sokkal csecsébb, szögletes forma-extravaganzát láthatsz a kamerától egészen a Vapor Chamber névre keresztelt hűtésig, amelynek kivezetése két aranyszínű rácson látható. A hűtés egyébként annyira jól megoldott, hogy különösebben nem melegszik a telefon önmagában még hosszú játék után sem, pedig jár hozzá egy extra hűtő (Aero Active), amit lehet ugyan használni, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy igen nagy szükség lenne rá, pedig meghajtottuk ezt a telefont rendesen.

Aero Active

Nagyon ügyesen bekerült a nyomásérzékeny irányítás lehetősége, az AirTriggers technológia lényege, hogy a telefont bizonyos helyeken megszorítva is elérhetünk különféle funkciókat, beállíthatjuk, miket és milyen nyomási erősségen szeretnénk előcsalni a telefonból, ez pedig játéknál is nagy hasznunkra válhat, mert ahogy a neve is mutatja, triggerként funkcionálhat a mobil felső két sarka úgy is, hogy nem pattintunk kontrollert a telefonhoz.

Mondjuk megéri hozzácsatlakoztatni, mert úgy lesz igazán jó a buli. Szerencsére itt van a Gamevice, ez az elsőre furán kinéző izé, ami mindenkit pár másodperc alatt megvesz kilóra, nem véletlenül. A Gamevice ugyanis önmagában egy kettévágott kontroller, amelynek két végét egy gumipánt tart össze. Ezt a kontrollert a telefonhoz adva azonnal el lehet kezdeni használni, pillanatok alatt csatlakoztatható, nem foglal sok helyet a zsebben, a táskában, és szinte kifogástalanul működik. Nem minden játék kompatibilis vele 100%-ig, de ami esetleg nem akarja teljes egészében megkajálni, azt is megbarátkoztathatjuk vele, hiszen megadhatjuk, hogy melyik gombjával mit szeretnénk irányítani, amennyiben erre szükség van. A hozzá tartozó Gamevice Live appban megnézhetjük, milyen játékokkal kompatibilis, és mehet is a buli. Azonnal meghajtottuk a kontroller nélküli mobilon szinte irányíthatatlan GTA San Andreasszal, a játékélmény pedig abszolút konzolközeli volt, de persze ehhez az is kellett, hogy maga a telefon rendben legyen hardveresen.

Gamevice

És hát nyilván rendben is van, de ezt el is várjuk egy profi gamer-telefontól. A ROG Phone lelke egy Snapdragon 845 processzor és egy Adreno 630 GPU, amelyek még sokáig maximálisan kiszolgálják majd a játékosokat, viszont fura, hogy „csak” 8GB memóriát pakoltak bele, és 128 GB nem bővíthető tárhelyet, ami játéknál eléggé bajos tud lenni egy idő után, de végül is nem különösebben nagyok egyelőre a mobiljátékok, hacsak el nem kezdődik valami nagyon durva növekedés mostanában, megleszünk ennyi helyen is. Ha esetleg mégis félnénk tőle, akkor megvehetjük 512 GB beépített tárhellyel is, és alhatunk nyugodtan. Már ha nem akarunk alvás helyett is inkább játszani a telóval.

A mobil tehát villámgyors, a kijelzője 1080x2160-es felbontású, 6 hüvelykes AMOLED, amely képes 90Hz-es képfrissítésre is, ez pedig meglehetősen szuperül jön játékhoz. A kijelző karcmentességét Gorilla Glass 6 garantálja, és őszintén szólva kézbe véve is annyira masszívnak tűnik a ROG Phone, hogy eszünkbe sem jutna, hogy bármi is kárt tud tenni benne.

Ha a teljesítménye alapjáraton valamiért nem lenne elég, akkor az X-módot bekapcsolva csúcsra járatja a mobil hardverét, de erre tényleg csak nagyon extrém esetekben lehet szükség, mi nem is találkoztunk olyan játékkal, amiben szükség lett volna egy kis extra erőre. A jövőben viszont még biztosan jól jöhet ez a mód, a mobiljátékok ugyanis gyorsabban fejlődnek, mint bármi ezen a világon.

Na de mi van a bőröndben? Egyrészt itt a telefon alapcsomagja, és persze a Gamevice, amit csak együtt érdemes megvenni, egyszerűen így tűnik helyesnek, így a legjobb a játékélmény. Mellette ott pihen egy igazi dokkoló-orgia, melynek első darabja a TwinView Dock egy igazi őrület, az Asus ugyanis fogja vele, és megduplázza a telefonod kijelzőjét, így az egyiken játékot, a másikon pedig bármi mást futtathatsz. Igen, ez eléggé hülyén hangzik, de néha jól tud jönni, hogy egy másik applikációt is használhatsz egyidőben a játékod mellett, vagy akár chatelhetsz a barátaiddal, esetleg annyira elakadtál, hogy meg akarsz nézni egy walkthrough-t. Van benne egy 6000mAh-s akksi is, úgyhogy nem kell attól tartanod, hogy a ROG Phone korán lemerülne.

TwinView Dock

Aztán itt van még a Mobile Desktop Dock, amely értelemszerűen arra jó, hogy a telefont belehelyezve HDMI-n nagyképernyőre tudja varázsolni a játékodat, kapott helyet rajta 4 USB 3.0 port, SD-kártyaolvasó, gigabites Ethernet port, mikrofonbemenet, hangszórócsatlakozó és 1.3-as Display Port is.

Mobile Desktop Dock

Egy fokkal érdekesebb a WiGig Display Dock, ami ugyanezt tudja, csak vezeték nélkül, ebben is van egy darab USB 3.0-s port, és persze HDMI-csatlakozó, és sajnos itt is van némi késés a mobil képe és a nagyképernyős megjelenítés között, de sokkal-sokkal kevesebb, mint tükrözés esetében, úgyhogy a dolog élvezhető, és bátran lehet használni.

WiGig Display Dock

És itt van a Professional Dock is, ami egy egészen pici dokkolót jelent, akár zsebben is elfér, de így is van rajta két USB 3.0-s port, egy Ethernet-csatlakozó, na meg persze a kötelező HDMI-kimenet, úgyhogy jól tud jönni, ha hordoznánk magunkkal ilyesmit, és nem akarunk nagy helyet szentelni neki a táskánkban. Mindemellett kapható még a telefonhoz egy gyári tok is, ami több részből pattintható össze, műanyag, de fémhatású, és nem biztos, hogy belopja magát az ember szívébe, de persze ez ízlés dolga.

Professional Dock

És akkor most forduljunk is rá arra a kérdéskörre, ami sokaknál vízválasztó lehet: mennyi az annyi? A telefon alapcsomagja 300.000 Ft-ba kerül, ami igen, sok. Ehhez még megéri megvenni a Gamevice-t, ami 23.000 Ft körül van, ami igen, megint csak sok. Mert hát valljuk be, ennyiért lehet ám kapni olyan telefont, ami hasonló hardverrel van felvértezve, és még a kamerája is jobb. A ROG Phone viszont páratlan felhasználói élményt nyújt, konkrétan verhetetlen gaming-telefon, amihez nem kötelező megvenni a többi dokkolót és kiegészítőt, de legalább van rá esély, hogy beszerezd hozzá, ha kellene. De ha nem szerzed be, akkor sincs semmi baj, hiszen akár mindenféle sallang nélkül is köröket ver felhasználhatóságban, élményben és hangban is a konkurenciára, aki pedig komolyan játszik mobilon, annak ez a legfontosabb. Bivalyerős, egyedi és megbízható a ROG Phone. Néha elég jó bundle-öket lehet kifogni, úgyhogy érdemes figyelni az akciókat. Mi beleszerettünk.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában