A Microsoft még csak nemrég jelentette be a Windows legújabb AI-funkcióit, máris itt az első notebook, ami igazán hasznát tudja venni azoknak. A mesterséges intelligenciával felokosított laptopok új generációját itthonra az Asus hozza el elsőként, a Vivobook-széria legújabb modellje pedig mától rendelhető is.

Jó ideje minden a mesterséges intelligenciáról szól, és decemberben piacra is kerültek az első valóban AI-képes laptopok. Most pedig máris itt az új generációs AI-laptopok ideje, amivel tényleg a mindennapi életed részévé válhat a mesterséges intelligencia. A hazai piacon elsőként az Asus mutatta be a saját modelljét, és a Vivobook S15 (S5507) igazi úttörőként készen áll arra, hogy szintet lépjen a produktivitás és a kényelem terén.

Az Asus újdonsága a Microsoft összes új AI-funkcióját felvonultatja, mint például a Copilot, a Live Captions és a Recall. De nemcsak a funkcionalitása lenyűgöző, hanem a hardveres felszereltsége is. A 17 órás üzemidő körülbelül 10 százalékkal nagyobb, mint az Apple MacBooké, 3K felbontású OLED képernyője nemcsak ragyogó képet ad, de a hagyományos LCD-kijelzőkhöz képest 70 százalékkal kevesebb kék fényt ad ki, ezzel kíméli a szemed. Az új Vivobook S15 pedig roppant praktikus is, mert nem kevesebb, mint négy USB- és egy HDMI-csatlakozóval, microSD kártyaolvasóval és audiocsatlakozóval is rendelkezik.

Miért nagy szó az AI-képes laptop?

A ChatGPT tette igazán elérhetővé a mesterséges intelligenciát a felhasználók széles körének, ezzel új korszakot kezdett a technológiai iparban, és annyira elterjedtté vált, hogy az adatközpontok számítási teljesítménye alig tudja tartani vele a lépést. Az AI-műveletek hatvan százalékát a felhőben végzik, és ez jelentősen megdobja az AI-t használó szolgáltatások előfizetési díját, de sokat mond az is, hogy egy tartalomkészítő ma már többet költ felhőszolgáltatásokra, mint amennyit zenék és filmek streamelésére.

Ez a tendencia pedig csak folytatódni fog, egészen addig, míg a számítási feladatok lassacskán át nem kerülnek a felhőből közvetlenül a számítógépekre. A felhő és a helyi szolgáltatások kombinálása ezért költséghatékonyabbá és egyben biztonságosabbá is teszi majd a mesterséges intelligencia használatát, hiszen a különféle AI-funkciók helyben futnak majd, a saját gépeden. Ehhez azonban először is megfelelő számítógép szükséges, és ezért is számít mérföldkőnek az Asus új Vivobook S15 modellje.

A teljesítmény és üzemidő egészen új szintje

A technológia rajongói régóta álmodhattak olyan processzorról, mint a Windows on ARM futtatására tervezett Qualcomm Snapdragon X Elite, amelynek nagyobb teljesítmény mellett is kisebb az energiafogyasztása, ezáltal lényegesen jobb az üzemidője. Az ARM-alapú processzorok a csúcsteljesítményüket a megszokott energiafogyasztás harmada mellett érik el, amivel sosem látott üzemidőre képesek ezek a laptopok.

Nem kell sokat várnod rá, hogy te is kipróbáld, hiszen az AI-laptokok új generációját itthon elsőként képviselő vadonatúj Asus Vivobook S15 (S5507) a bejelentés napjától, azaz mostantól már előrendelhető a márka hivatalos online boltjában, az első példányok szállítása pedig június 18-án kezdődik.

Ez is érdekelhet:

A gamer laptopok közt igazi prémiumgép az új Asus ROG Zephyrus G16

Ki mondta, hogy egy bivalyerős gamer laptop nem lehet elegáns?

Duplán neked dolgozik az új Asus Zenbook Duo

Bemutatjuk az Asus dupla kijelzős prémium laptopját, az új Zenbook Duót, ami a tablet mellett a desktop gépet is kiválthatja.

Megkértük a mesterséges intelligenciát, hogy írjon dalt a cikkeinkből, és az eredmény zseniális lett

Nőkről, autókról, és még a kilencvenes évekről szóló cikkekből is alkotott zenét a mesterséges intelligencia, és lehet, hogy elfogultak vagyunk, de szerintünk elég jók lettek a számok.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Elon Musk legújabb kirohanásában az iPhone használatának betiltásával fenyegetőzik

Ezekre az iPhone-okra lehet csak letölteni az iOS 18-at

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

További cikkeink a témában