Nemcsak a dinoszauruszokat előzte meg, de az első fákat is. Durva.

Van egy állat, ami már 450 millió éve él a Földön, azaz jócskán megelőzte az első dinoszauruszok, sőt egészen hihetetlen, de még az első fák megjelentését is – előbbiek a kb. 243–233 millió éve, illetve kb. 400-350 millió éve éltek/élnek a bolygónkon.

Ez a gyakorlatilag élő fosszíliának tekinthető állat pedig a tengeri ingola, ami az ősi, állkapocs nélküli halak egy csoportjába tartozik, amik az ordovíciumban (485 millió-444 millió éve) alakultak ki.

Személyében egy angolnaszerű, csontok nélküli (váza porcokból áll), 50-70 centiméter hosszú, vérszomjas élősködőt tisztelhetünk. Állkapocs helyett fogakkal szegélyezett szívószája van, amivel tüskés tapadókorongként képes megragadni a zsákmányát (halakat és tengeri emlősöket) és kiszívni belőle a vért és a testnedveket (húst állítólag nem eszik) – harapása gömb alakú sebet hagy. Parazita lévén élő gazdatestre van szüksége a táplálkozáshoz, azaz nem öli meg az áldozatát.

A legérdekesebb vele kapcsolatban talán a különleges alkalmazkodási képessége, ami lehetővé teszi számára, hogy túlélje a drámai sótartalom-változást, ugyanis életét édesvízi folyókban és patakokban kezdi, majd a Csendes-óceánba vándorol, ivarérettségét elérve azonban visszatér (szaporodni) az édesvízi élőhelyekre.

Vagyis a tengeri ingola lényegében képes bárhonnan visszatalálni az édesvízbe, ebben pedig a fejetetején található speciális fényérzékelő szervként szolgáló harmadik szeme van a segítségére, amivel a vándorló lárvák által kibocsátott kémiai jelzéseket követve navigálja magát haza – olykor tényleg ugyanabba a vízfolyásba térnek vissza, ahonnan indultak.

Élőhelye/előfordulása: édesvízi és tengeri ökoszisztémák a Csendes-óceán északi részén, Kaliforniától Alaszkáig, illetve a Bering-tengeren át Oroszországig és Japánig.

Fontos szerepet tölt be az ökoszisztémában madarak, emlősök és más halak táplálékaként. Zsíros húsa rengeteg kalóriát rejt, ómega-3 zsírsav-tartalma pedig négyszer több a lazacénál.

(Forrás: IFL Science, LiveScience, Wikipédia, fotó: Getty Images, Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Van, ahol még mindig nem ért véget a II. világháború

Pedig elvileg hetvennyolc évvel vagyunk a II. világháború lezárása után.

Tudtad, hogy a ketchupnak eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz?

Paradicsom nélkül teljesen elképzelhetetlen a ketchup. Valamikor nem volt az.

Ez volt a világ legelső fennmaradt fotója

Az expozíció több mint nyolc óra lehetett.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában