Az első marsi év alatt sok meglepő dolgot fedezett fel a NASA szeizmométere
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Egy marsi év nagyjából 687 földi napból áll.

Az Amerikai Szeizmológiai Társaság (SSA) idei éves találkozóján a Zürichi Műszaki Egyetem munkatársa, Savas Ceylan beszámolt az InSight földi csapatának, a The Marsquake Service-nek a marsrengések észlelése során végzett munkájáról, a bolygó szeizmológiai katalógusának készítéséről.

Marsrengések

Kezdjük a marsrengésekkel. Az úgynevezett marsrengések számos dologban különböznek a földrengésektől. A legnagyobb különbség, hogy jóval kisebbek, mint a Föld rengései, a legnagyobb rögzített esemény például 3,6-es magnitúdójú volt.

A marsi év jelentős részében napnyugtától a kora hajnali órákig nagyon halkká válik a bolygó légköre, ezért ilyenkor helyi zajok sincsenek. Ráadásul a szenzorok optimalizálva működnek. Szélsőséges marsi körülmények között, például extrém alacsony hőmérsékletben és a szélsőséges napi ingadozásokat elviselve is ellátják feladatukat.

A rengések döntő többsége magas frekvenciájú volt és a marsjárótól több száz kilométeres távolságban következett be.A szakértő elmondása szerint az események frekvenciája a marsi év során változik, ezt a mintázatot pedig nem lehetne a Földről megismerni.    Bár törekedtek arra, hogy leárnyékolják a SEIS-t a nem szeizmikus zajok elől, mégis zavarta az adatgyűjtést az időjárás és a marsjáró keltette zörej.

mondta a szakértő.

MTI; kiemelt kép: Illusztráció/Getty Images

Ha már marsrengések:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.