Olyan gyorsan történt, hogy az utasoknak idejük sem volt arra, hogy felfoghassák.

Szomorú tragédiába torkollott a fedélzetén öt emberrel a Titanic roncsaihoz induló expedíciós tengeralattjáró, a Titan útja, ugyanis merülés közben eltűnt, majd megsemmisült – maradványait a Titanic roncsától mintegy 500 méterre találták meg. Szakemberek vélemény szerint a turista-tengeralattjáró biztonsági problémái vezethettek a katasztrófához. De mi történhetett a Titannal? A válasz viszonylag egyszerű:

a tengeralattjáró – az acélnál is erősebb, de hirtelen meghibásodásra képes – szénszálas kompozit burkolata valószínűleg nem bírta el a 3500 méteres mélységben uralkodó 350 atmoszféra nyomást (ez olyan, mintha minden egyes négyzetméterre 2000 autó nehezedne), és összeroppant – fontos, hogy nem felrobbant.

Ezzel kapcsolatban talán az egyetlen dolog, amit pozitívumként, inkább „„pozitívumként”” lehet említeni, hogy mindez olyan gyorsan játszódott le, hogy a Titan utasainak idejük sem volt arra, hogy felfoghassák.

Az olasz Geopop nevű YouTube-csatorna egyik videójában elmagyarázta, illetve animációkkal és egy egyszerű kísérlet bemutatásával szemléltette, miként roppant össze a tengeralattjáró:

A kísérlet során – ami 2:00-tól látható – egy fém italosdobozba gőzt engedtek, majd egy hideg vízzel megtöltött tálba teszik (nyílással lefelé), amitől a doboz összeroppant. Ennek oka, hogy a doboz levegője, hirtelen lehűlt, aminek következtében a belül uralkodó nyomás leesett, és mivel a külső nyomás nagyobb volt a belsőnél, a doboz összeroppant. Fontos megjegyzeni, hogy ez 1 atmoszféra nyomáson történt, a Titannal pedig 350 atmoszféra nyomás mellett következethetett be a tragédia.

(Forrás: HVG, fotó: OceanGate)

Ez is érdekelhet:

Megváltozott a Föld dőlése, annyi vizet szivattyúztunk ki bolygónk belsejéből

Tizenhét év alatt 2150 gigatonnányi vízről van szó, ami még az éghajlatváltozáshoz is hozzájárulhat.

8 226 000 km/órás sebességgel száguld át egy csillag a Tejútrendszeren

Ezzel a sebességgel Budapestről alig több mint egy másodperc alatt jutnánk el Reykjavíkba és három másodperc alatt New Yorkba.

350 forintos megoldás az ellenszere a milliárdokból kifejlesztett lézerfegyvereknek

Egy közönséges anyag lehet az amerikai hadvezetés legnagyobb bosszúsága.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Az Apple elmondta, miért nem szabad rizsbe tenni az elázott telefont

Ezt látni, miközben visszatérünk az űrből a Földre

További cikkeink a témában