Az oroszok már jövőre meghódíthatják a Marsot és a Holdat
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Vlagyimir Putyin a vasárnap esedékes oroszországi választások előtt gyakorlatilag bejelentette az új űrversenyt, aminek első felvonásaként a Roszkoszmosz már 2019-ben egy marsjárót küld a vörös bolygóra.

Az orosz elnök az állami médiában elmondott beszédében az Európai Űrügynökséggel közös projektnél jóval ambiciózusabb tervekről is fellebbentette a fátylat, így kiderült, hogy az Orosz Szövetségi Űrügynökség nem csak a Marsot veszi célba, de az orosz asztronauták hamarosan a Holdat is meghódíthatják. A Roszkoszmosz már jövőre megkezdi a tervezett holdbázis előkészítését, mindeközben pedig az égitestre leszálló űrhajósok a Hold sarkainál kutatnak majd a víz nyomai után.

Még semmit nem tudunk arról, hogyan fog kinézni az orosz holdbázis, de ez a makett egy viszonylag reális elképzelésnek tűnik

A holdbázis létesítése különösen fontos az oroszoknak, hiszen ez nyithatja meg az utat a hosszabb űrutazások felé, aminek keretében hamarosan a Marsra is szeretnének embert küldeni.

Bár a tervek elég impozánsak, ha Elon Muskon múlik, az oroszok és az amerikaiak legfeljebb a második helyért versenyezhetnek az új űrversenyben, ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint a Marsot egy magánkézben levő (igaz, amerikai) űrvállalat fogja elsőként meghódítani.

(Nyitókép: Getty, Forrás: Independent, The Telegraph)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.