Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Úgy tűnik, nem a NASA lesz a következő, akik embert küldenek egy idegen égitestre: az orosz állami űrügynökség, azaz a Rozkozmosz múlt hét kedden jelentette be, hogy 2029-ig embert akarnak küldeni a Holdra, és a céljuk egy álladó holdbázis kiépítése.

Ez mondjuk nem fog gyorsan menni, hiszen az orosz holdrakéta még csak tervezési fázisban van, és 2021 előtt biztosan nem is lesz kész. Ha sikerül tartani az ütemtervet, akkor a rakéta először 2023-ban a Nemzetközi Űrállomással kapcsolódna össze, és csak 2025-ben menne először a Holdra, akkor még emberek nélkül.

Csak ezután kerülhetne sor a Luna 27 névre keresztelt első emberes holdra szállásra, ami azt jelentené, hogy 57 év után lépne újra ember az égitest felszínére (ha ezt pontosan tudtad, akkor tedd próbára magadat a Nagy Űrhajós-kvízünkben).

Az oroszoknak gyorsan akadtak partnerei a misszióra, hiszen a holdra szállás iránt az Európai Űrügynökség (ESA) is aktívan érdeklődik. De a Holddal nem csak nekik, hanem Kínának is vannak tervei: ők szintén a 2020-as években szeretnének asztronautát eljuttatni a Holdra, így az sem kizárt, hogy a tervezett holdbázis orosz-kínai együttműködés keretében épülhetne fel.

A NASA korábbi terve arra, hogyan nézne ki egy holdbázis

Akik ebből a körből teljesen kimaradnak, az a NASA. Az amerikai űrügynökség többször is kijelentette, hogy nincsenek terveik a Holddal, annál szívesebben mennének viszont a Marsra, ami a jelenlegi állás szerint valamikor a 2030-as években valósulhat meg. Ha addig Elon Musk le nem bombázza.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.