Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ezt is megértük: az Oculus hosszú évek fejlesztgetése után végül csak bemutatta az Oculus Rift végleges változatát, amely jövő év elején kerül majd a boltokba.

A virtuális valóság-szemüveg első ránézésre igazából nem sok újdonságot tartogat, hiszen az Oculus már hetekkel ezelőtt közzé tette, hogy fog kinézni a VR-headset, sőt, azt is megtudtuk, hogy a játékok futtatásához igazi erőműre lesz szükségünk.

A részletes specifikációval pedig ezúttal is adósak maradtak, de azért így is elég sok információt megtudtunk a szemüveg végleges változatáról:

  • Az egyik kevésbé pulzusemelő, de ettől függetlenül még sok ember számára nagyon fontos információ, hogy az Oculus Rift használható lesz szemüveggel is.
  • Viszont attól a fránya vezetéktől csak nem sikerült megszabadulni, így például a HTC Vive-val ellentétben inkább ülve lesz érdemes használni.

  • A fejmozgást egy kamera érzékeli, a technológia leginkább a Microsoft Kinectre hasonlít.
  • És ha már a Microsoftnál tartunk: az Oculus Riftet az Xbox One kontrollerével lehet majd irányítani, ami akár meglepő is lehetne, ha...

  • Az Oculus nem működne együtt a Microsofttal. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Xbox-os játékokat streamelhetjük majd a Riftre. Ennek mondjuk első hallásra nem sok értelme van, hiszen nem VR-játékokról van szó, tehát egyszerűen olyan lesz, mintha egy virtuális szobában játszanál az Xboxodon.
  • Ami viszont jóval izgalmasabb, hogy az Oculus dolgozik egy saját, Oculus Touch névre keresztelt kontrolleren is. Ez egy (azaz kettő) mozgásérzékelős kontroller lesz, joystickkel, néhány gombbal és rengeteg szenzorral felszerelve, amelyeknek köszönhetően a kontroller a kézmozdulataidat is képes lesz érzékelni.

  • Az Oculus emellett bemutatta az első valódi virtuális valóság-játékokat is, mint az EVE Valkyre-t...

  • ...Az Edge of Nowhere-t, ami a videó alapján egy third person horror-kalandjáték lesz...

  • ...És az ehhez hasonló Chronost, amelyben egy ősi labirintusban kell bóklásznod, miközben a Fable-höz hasonlóan a karaktered egyre öregszik.

Az Oculus Rift 2016 elején fog boltokba kerülni, az árát viszont egyelőre nem árulták el, így csak reménykedhetünk benne, hogy Palmer Luckey tartja magát ahhoz (az utóbbi időben már nem nagyon hangoztatott) ígéretéhez, hogy az Oculus Rift nem lesz drága.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.