Ezúttal két Dell hordozható számítógép érkezett szerkesztőségünkbe. Nem csak azért nagyobb a célcsoportjuk az üzletemberekénél, mert extra strapabíró kivitelben készültek.

A Dell nem tegnap kezdte az elsősorban üzleti felhasználásra szánt hordozható számítógépek gyártását, és az elmúlt években igen gazdag tapasztalatra tett szert e téren. A Dell Latitude-dökkel persze nincs könnyű dolguk, hiszen olyan neves termékekkel kell felvenniük a versenyt, mint például a Lenovo Thinkpad vagy a HP ProBook/EliteBook. De pontosan mit is várunk el egy ilyen business kategóriás notebooktól? Elsősorban maximális biztonságot és strapabíró kivitelt, és persze olyan mögöttes hardvert, mely minden körülmények között korrekt működési sebességet produkál. Lássuk, hogy a legújabb Latitude-ök ezen területeken hogyan teljesítenek – következzék a Latitude E6430 és a Latitude E5430 tesztje!

Dell Latitude E6430

Az amerikai székhelyű gyártó ezen készülékét szereti olyan jelzőkkel illetni, mint például a strapabíró vagy a professzionális. Nos ez utóbbi kicsit talán megfoghatatlan fogalom, az viszont egyértelműen bizonyítható, hogy a Latitude E6430 nagyon is strapabíróra sikeredett. Ebben komoly szerepet játszik az úgynevezett tri-metal ház, mely kellő masszívságot kölcsönöz a notebooknak, a sarkokat pedig magnéziumbetétek védik. Aztán például a kijelzőt is tartalmazó felső részt oldó retesz cinkötvözetből készült, a fedlap pedig alumíniumborítást kapott, ami szálhúzott kivitele miatt igen jól mutat, másrészt sokkal minőségibb érzést kelt az emberben, mint az olcsó műanyag betétek.

Külcsín, akksi

A Dell tervezői ezen munkájuk miatt biztosan nem fognak rangos design awardokat bezsebelni: a Latitude E6430 közel sem olyan szemrevaló vonalvezetésű, mint például egy Apple gép. Nem csúnya, de egyértelműen látszik rajta, nem a szemnek, sokkal inkább a funkcionalitásra készült. A 352x241 milliméteres notebook a legvékonyabb pontján 26,6 milliméteres, a legvastagabb helyen pedig 32,4 milliméteres, a mérlegen pedig 2014 grammot nyom. Ez utóbbi tömegadat egyébként az SSD-vel szerelt, négycellás akksis modellre érvényes, vagyis a hozzánk érkezett hatcellás modell ennél némileg nehezebb, de legalább tovább is bírja egy feltöltéssel. Hasznos funkció az Express Charge, melynek köszönhetően egy óra alatt nulláról 80 százalékos töltöttségre pumpálhatjuk fel a megfáradt akksit.

Felszereltség

Tesztalanyunk megfelel a MIL–STD–810G szabványnak, ily módon a rázkódások és ütések nem igazán tehetnek kárt benne. A merevlemez – már amelyik modellben SSD helyett még ilyen van – speciális gumiszigetelést kapott, a leejtés-érzékelő pedig aktívan segít megelőzni az adatvesztéses problémákat. Bal oldalt egy USB 2.0, egy VGA, valamint egy 3,5 milliméteres csatlakozóaljzatot találunk a SmartCard slot mellett, az ellentétes oldalon pedig egy USB 2.0-eSATA csatlakozót, két USB 3.0 portot, egy 54 milliméteres ExpressCard slotot, valamint egy wireless on/off csúszkát.

Hasznos dolog, hogy az optikai meghajtó bármikor könnyűszerrel kihúzható a helyéről, és lecserélhető például egy extra akksira, merevlemezre vagy néhány kiegészítő USB-csatlakozóra. A szabványos HDMI- és Ethernet-portok hátul kaptak helyet, elöl pedig egy SD-kártyaslot van.

Kijelző, billentyűzet

A LED-es háttérvilágítású LCD-panel 14 colos képátlójú, felbontása pedig esetünkben HD+, vagyis 1600x900 képpont, de adott a lehetőség, hogy normál HD, vagyis 1366x768 pixeles kijelzővel rendeljük a gépet. A tükröződésmentes bevonatot kapott display teljesen vízszintbe dönthető, fényereje pedig még kültéri használat mellett is elegendő. A 290x130 milliméteres felületű billentyűzet folyadékálló, és érdekesség, hogy a gépre öntött kávé vagy üdítő a két alsó nyíláson rögtön távozik is lefelé.

Ugyancsak hasznos a billentyűzetvilágítás, melynek fényereje négy fokozatban manuálisan állítható. A pöcökegéren kívül természetesen touchpadet is kapunk, ráadásul a jobbik fajtából valót: 80x50 milliméteres, kellemes tapintású, jól használható, és multitouch-kompatibilis. Ezenkívül pedig a már-már elmaradhatatlan ujjlenyomat-érzékelő, valamint az intelligens kártyaolvasó sem hiányzik.

Belsőségek

A tesztgépben egy Intel Core i5–3340M processzor található, mely elsősorban Ivy Bridge platformjáról, 22 nanométeres csíkszélességéről, kétmagos kiviteléről, illetve 2,7–3,4 GHz-es órajeléről ismerszik meg. Ez egy amolyan igazi arany középút, hiszen legtöbbünk számára a Core i3 már kevés, a Core i7 pedig egyszerűen felesleges, merthogy ez a Latitude ilyen processzorokkal is rendelhető, a plafont pedig az i7–3740QM jelenti. A 16 GB DDR3 SDRAM előnyeit talán nem szükséges hosszasan ecsetelni, ha pedig nem érjük be az integrált Intel HD4000-es grafikával, adott a lehetőség az Nvidia NVS 5200M (1 GB) választására. A 256 GB-os Samsung SSD-vel szerelt, 64 bites Windows 7 Pro oprendszert futtató tesztkészülék 24 másodperc alatt indul el, és 13 másodperc alatt altatható el, Windows élményindexe pedig 6,5-ös (a grafika a leggyengébb láncszem).

Dell Latitude E5430

Ha a fentebb taglalt Latitude E6430 egy jobban felszerelt BMW 540d, akkor a Dell Latitude E5430 egy közepes felszereltségű BMW 530d. Magyarul az alapok mindkét esetben nagyon hasonlóak, de az utóbbi modell egy hajszálnyival visszafogottabb teljesítményű, és kevesebb benne az extra. Külsőre nem sok különbség fedezhető fel az egyaránt igen szögletes megjelenésű E6430 és E5430 között, de például az utóbbi modellről már hiányoznak a magnéziumbetétes sarkok és a cinkötvözet retesz, a billentyűzet környékén található felületek is durvább tapintásúak. Jó hír azonban, hogy a szálcsiszolt alumíniumborítás éppúgy az alapfelszereltség része, mind az E6430-es kapcsán már említett merevlemez-védelmi megoldások.

Felépítés

A 350x240x29,9–32,5 milliméter méretű Latitude E5430 2040 grammos, és ez a tömegadat ismételten az SSD meghajtós, négycellás akkumulátoros, vagyis legkönnyebb kivitelre vonatkozik. Bal oldalt található a HDMI-port, a kombinált USB 3.0/eSATA csatlakozóaljzat, egy dedikált USB 3.0-port, egy ExpressCard-slot, valamint egy SD-kártyaolvasó, jobb oldalon a VGA-kimenet, egy USB 2.0 csatlakozó, valamint egy szabványos jack dugalj. Ugyancsak jobbra keresendő az optikai meghajtó, mely azonban ezúttal nem cserélhető olyan könnyen, mint a nagytesó esetében. Hátulra került még egy USB 2.0-port, az első élre pedig három működésjelző LED és egy wireless csúszka.

Kijelző, billentyűzet, belső tartalom

A 180 fokban nyitható és 14 colos képátlójú kijelző 1366x768 pixeles felbontású, és felette ugyanúgy ott található egy webkamera, mint a nagytestvér esetében. A billentyűzet folyadékálló kivitelű, fehér háttérvilágítása négy fokozatban manuálisan állítható, és a szokásos ujjlenyomatszenzor sem hiányzik mellőle, a tapipad viszont ezen a modellen leheletnyivel kelletlenebb működésű, mint az E6430-ason. A belépőszintű példányokban Celeron B vagy Core i3-as, a legkomolyabb modellekben pedig Core i7–3520M processzorok találhatók.

A tesztre kapott készülékbe egy i5–3210M chip került, mely 22 nanométeres csíkszélességű kétmagos processzor 2,5–3,1 GHz-es frekvencián üzemel. A 16 GB DDR3 SDRAM-mal, 256 GB-os Samsung SSD-vel, illetve 64 bites Windows 7 Pro operációs rendszerrel ellátott notebook Windows élményindexe megegyezik az E6430-as modellével, míg az indítási, illetve leállítási idő 34, illetve 12 másodperc.

Verdikt

Alaphelyzetben természetesen mindkét Latitude wifi- és Bluetooth-kompatibilis, opciós 3G/LTE modem és GPS-vevő is rendelhető hozzájuk. Tény, hogy egyikük sem szépségdíjas, de egy ilyen kategóriás gépet általában kevesen vásárolunk a külcsín alapján. Ennél sokkal fontosabb, hogy ezek a notebookok az átlagnál mindenképpen jobban bírják a kiképzést, és a kényes adatok számára fokozott védelmet biztosítanak, miközben a teljesítményük is korrekt.

A Mysoft által biztosított, egyaránt dokkolóképes tesztkészülékek közül a Dell Latitude E6430 pontosan ebben a kivitelben 372 ezer forintba kerül, míg a modell ára 263–703 ezer forint között mozog. A Dell Latitude E5430-as készülék ezen kivitele 344 ezer forint, de a legolcsóbb példány már 159 ezer forintért hazavihető, míg az abszolút csúcskategóriás E5430-as ára 537 ezer forint. A Dell Latitude notebookokra három év garanciát vállal a gyártó.

(A szerző fotói.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában