A kínai űrügynökség kedden büszkén jelentette be, hogy kicsírázott az a gyapotmag, amit a Csang'o-4 űrszonda vitt magával a Hold sötét (vagyis távolabbi) oldalára. Ezt nyugodtan nevezhetjük történelmi pillanatnak, hiszen a kínai gyapot lett az első olyan növény, ami bizonyítottan egy másik égitesten termett. Ám primitív élete nem tartott túl sokáig...

A Holdra ugyanis szerdán megérkezett az éjszaka, ami ott nagyjából két hétig tart, a hőmérséklet pedig ilyenkor -170 Celsius-fokig is csökkenhet. A mostoha körülmények betették a kiskaput a fiatal gyapotcsírának, ami a kíméletlen hidegben azonnal elpusztult. A kínai kutatók egyébként számítottak erre, hiszen a holdi éjszakát még a leszállóegység is csak hibernált üzemmódban tudja túlélni, egy rádióizotópos hőtermelő egység segítségével.

A Csang'o-4 szonda január 3-án landolt a Hold távolabbi oldalán, fedélzetén a Jáde Nyúl 2 holdjáróval és egy miniatűr bioszférával, amivel a kutatók azt szerették volna tanulmányozni, hogyan reagálnak a növények a földitől jócskán eltérő körülményekre. A burgonya-, repce-, gyapot- és lúdfűmagokból végül csak a gyapot csírázott ki, de hogy miért, azt egyelőre nem tudják. A növények termesztése egészen nagy lökést adhatna egy leendő Holdbázis létrehozásához, de a mélyűri utazásokhoz vagy a Mars kolonizálásához is elengedhetetlenül fontos lenne, hiszen a növények nem csak élelmet biztosítanak az asztronautáknak, de levegőt is lehetne termelni a segítségükkel.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon