Több mint harminc évre betiltották a flippert, és nem volt egyszerű bizonyítani, hogy nem szerencsejáték, de sikerült.

1920-ra az Egyesült Államokban egyre többen ismerték fel az alkoholmentes társadalom szükségességét, azon év január 16-án pedig hivatalosan (is*) életbe léptették a 18. alkotmánymódosítást (ezt Volstead-törvény néven is emlegetik), ami illegálissá tette, azaz megtiltotta az alkohol előállítását, árusítását és szállítását az egész országban.

*Az USA akkor még csak 48 államából 26-ban már a törvény bevezetése előtt is szesztilalom volt érvényben.

Az erkölcsi alapon működő törvényhozás következő célpontja a szerencsejáték lett és üldözötté vált minden pénzbedobós szerencse- és játékgép, és mivel addigra már az egészen ártatlannak tűnő flipperek is megkapták ezt az érmés mechanikát, így ezek sem maradtak ki a sorból – megjegyeznénk, hogy saját használatra lehetett flippert tartani, illetve a bárok sötét sarkaiban bele lehetett futni egy-egy gépbe.

Komoly hajtóvadászat indult a flipperek ellen, a rendőrség rendszeresen razziákat tartott olyan bárokban, szalonokban és bowling pályákon, ahol ilyen gépek voltak, a politikusok pedig nagy nyilvánosság előtt kalapácsokkal hadonászva zúzták darabokra ezeket a játékokat, hogy megmutassák, mennyire is erkölcsösek. Végül 1942. január 21-én Fiorello LaGuardia polgármester hivatalosan betiltotta a flippereket New Yorkban, hamarosan pedig sok amerikai város is követte a példáját.

A flipper nyilvános helyekről való kitiltása több mint 30 évig érvényben volt, és nem sokon múlt, hogy illegalitásban maradjon

Hosszú évtizedeken át tartó flippernélküliség után az amerikai Music & Amusement Association (Zenei és Szórakoztatóipari Szövetség, MAA) felkérte az újságíróként a New York Timesnak és a GQ-nak is dolgozó Roger Sharpe-ot a flipper tilalmának feloldására irányuló törekvéseik képviselésére, amire a 26 éves férfinak 1976 májusában a manhattani tárgyalóteremben összegyűlt városi tanács tagjai előtt nyílt lehetősége.

A meghallgatáson Sharpe – aki egyébként maga is jó játékos volt – azzal érvelt, hogy a flipper próbára teszi a kéz-szem koordinációt, a reflexeket és a türelmet, tehát ügyességi játéknak számít, ilymódon pedig nem lehet a szerencsejáték kategóriájában sorolni. A tanács tagja arra kérték Sharpe-ot, hogy bizonyítsa állításait, aki ennek megfelelően elkezdett játszani a számára biztosított két flipper egyikén – pontosan így:

Roger Sharpe a városi tanács tagjai előtt igyekszik bebizonyítani, hogy a flipper ügyességi játék

Hamarosan azonban megállították, mondván biztosan megbabrálták a gépet, ezért a másik flipperhez irányították. Ekkor Sharpe egy kissé megijedt, de nem azért, mert meghekkelt gépen játszott, hanem azért, mert a másik flippert nem ismerte annyira, nem gyakorolt rajta annyit. És bár jól ment neki a flipperezés ezen a gépen is, játéka továbbra sem nyűgözte le a tanács tagjait, ezért kijelentette, hogy ha a következő golyót célzottan a középső sávba tudja tartani (fel-le lőni), akkor az az bizonyítja, hogy a flipper igenis ügyességi játék.

Roger Sharpe húzás bejött, sikerült ott tartania a golyót a középső sávban, a tanács pedig azonnal hatályon kívül helyezte a flipper tilalmát, a férfi pedig ezzel flipperlegendává vált.

(Forrás: Gizmodo, Chicagoreader.com, Wikipédia, fotó: Getty Images, Chicago Sun-Times, Pinball Wiki)

Ez is érdekelhet:

Van, ahol még mindig nem ért véget a II. világháború

Pedig elvileg hetvennyolc évvel vagyunk a II. világháború lezárása után.

Van egy állat, ami még az első fáknál is régebb óta él a Földön

Nemcsak a dinoszauruszokat előzte meg, de az első fákat is. Durva.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Eltitkolta a pilóta a depresszióját, szándékosan vezette hegynek a repülőgépet, 150 ember halt meg 2015-ben

Érdekes trükkhöz folyamodott az Apple, hogy rábírja az új iPhone-ok megvásárlására a felhasználóit

További cikkeink a témában