A Facebook vezére hozott is valamit, meg nem is. Amit hozott: saját magát. Amit nem: válaszokat a képviselők kérdéseire.

Mark Zuckerberget ugyan amerikai állampolgárként semmi sem kötelezte, hogy megjelenjen az Európai Parlament elnöke és frakcióvezetői által alkotott bizottság előtt, de ha már így alakult, a képviselők valószínűleg joggal számítottak rá, hogy legalább néhány kérdésükre érdemi választ fognak kapni.

A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan fogja a Facebook betartani a néhány nap múlva életbe lépő új EU-s adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t (mondjuk ezt már tudjuk), emellett pedig természetesen szó esett a Cambridge Analyticához hasonló adathalász oldalakról (és hogy mit tesz ellenük a Facebook), a közösségi oldal moderálási elveiről és arról is, hogy a Facebook azért eléggé monopolhelyzetben van, hiába tagadja ezt Zuckerberg.

Az biztos, hogy a meghallgatás lebonyolítása miatt Zuckerberg sokkal kevésbé volt izzasztó helyzetben, mint az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, hiszen a képviselők egymás után tették fel a kérdéseiket, amikre aztán Zuckerberg egyszerre válaszolt, majd miután 23 percig beszélt a semmiről, vagyis ugyanazokat a közhelyeket pufogtatta, amiket korábban már hallhattunk, megköszönte és hazament.

Amikor a képviselők nemtetszésüknek adtak hangot, hogy a Facebook vezérétől nem kaptak érdemi válaszokat, Zuckerberg a már jól bevált forgatókönyvhöz nyúlt, és megígérte, hogy később írásban válaszolni fog. Ezért mondjuk kár volt annyit repülni.

A teljes meghallgatást itt tudod megnézni, Zuckerberg nagyjából egy óra után kezd bele a nagymonológba:

European Parliament

🔴 LIVE: Parliament's leaders are discussing with Facebook CEO Mark Zuckerberg about data privacy

(Nyitókép: Getty)

És ezt olvastad már?
Ez a fülhallgató győzött meg arról, hogy tényleg elérkezett a vezeték nélküli agybadugós fülesek ideje
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!