Mátrix újratöltve: honnan tudják a gépek, hogy milyen színű volt az öreganyád tapétája? Sehonnan, de elég ügyesen tippelnek.

Láttunk már néhány remekül retusált régi fotót, de a Jason Antic által létrehozott DeOldify program abból a szempontból mindenképpen különleges, hogy nem emberi munkával, hanem a gépi tanulást segítségül hívva színezi ki a fényképeket.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy honnan tudja a gép, hogy milyen íze volt a csirkének - vagy jelen esetben, hogy milyen színt kéne használnia, de a végeredményen egy csöppet sem látszik, hogy nem emberek végezték a munkát. Ha azt nem is jelenthetjük ki, hogy a mesterséges intelligencia mindenhol tökéletesen találta el a színeket (hiszen mi sem tudjuk, hogy mi milyen színű volt az eredeti fotókon), de az biztos, hogy a végeredmény minden esetben eléggé valóságos.

Ha többet szeretnél tudni a projektről, akkor a GitHubon találsz róla egy elég részletes leírást, rengeteg további retusált fotóval egyetemben. Hasonló programot amúgy a Google is fejleszt, amit hamarosan talán már mi is használhatunk.

És ezt olvastad már?
Tippek, hogy biztonságosabban mobilozzon a gyereked