„Ez egy elfogadhatatlan biztonsági probléma.”

A héten bemutatott iOS 18-cal érkezik egy elég komoly újítás, ami gyakorlatilag egy az egyben beköltözteti a mesterséges intelligenciát, a saját fejlesztésű Apple Intelligence-t, valamint a jelenleg legfejlettebb MI-nek számító, OpenAI által fejlesztett ChatGPT-t azon iPhone-okra, amelyek megfelelő hardverrel rendelkeznek – ebből egyébként nem sok akad.

Igazi nagy durranással érkezik az iOS 18

Fókuszban a mesterséges intelligencia, ami szinte már pofátlanul elkényezteti a készüléktulajdonosokat.

Mindezt elfogadhatatlan biztonsági problémának tartja a Tesla-, SpaceX és Twitter- X-vezér Elon Musk – akinek egyébként xAI néven már egy mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalata is van –, ugyanis azt írta az X-oldalán, hogy

ha mindez igaz, akkor a vállalatainál betiltja az Apple-eszközök használatát, a látogatóknak pedig az érkezéskor le kell adniuk az iPhone-jukat, amit az ott-tartózkodásuk idejére egy Faraday-kalitkába* helyeznek.

*A Faraday-kalitka az elektromágneses hatás kiküszöbölésére szolgáló, fémhálóval körülvett térrész, amelybe a fémháló védőhatása folytán a külső elektromos erőtér nem hatol be („árnyékolás”), így a belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ezek hatásától védve vannak. Így védi meg például a repülőgép fém teste a benne ülő utasokat, ha belecsap a villám.

Az igaz, hogy az iOS 18 mélyen, operációs rendszer szintjén integrálja a ChatGPT-t, ugyanakkor a felhasználónak minden egyes kérést engedélyeznie kell, amihez a ChatGPT kell. Musk szerint...

„elég abszurd, hogy az Apple nem elég okos ahhoz, hogy saját MI-t fejlesszen, de közben valahogy mégis képes biztosítani, hogy az OpenAI megvédi a felhasználói adatokat. Az Apple-nek fogalma sincs arról, mi történik valójában, ha átadják az adataidat az OpenAI-nak.”

Ehhez az egészhez még annyit fűznénk hozzá, hogy 2015-ben Musk is alapítója volt a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-nak, de 2018-ban kiszállt a bizniszből, mert a nonprofit szervezet profitorientált vállalattá vált, és mert szerinte már nem az emberiség számára előnyös AI létrehozásán dolgoznak – ezen indokokkal pedig be is perelte a céget és annak vezérigazgatóját, Sam Altmant.

(Forrás: 9to5mac.com, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Valaki megépítette a valóságban a Winampet

Mindenki kedvenc zenelejátszója megelevenedett. Kellene?

Az Instagram elkezdte őrületbe kergetni néhány felhasználóját

Bosszantó funkcióval próbálkozik az Instagram, vagyis a Meta.

Ezek a legveszélyesebb randiappok

25 társkereső alkalmazásból 22 veszélyes.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés