Az igazi Tony Stark, az autóipar, az űrutazás és az energiaipar megreformálója, megszállott munkamániás és egy hatalmas seggfej - ez Elon Musk dióhéjban, legalább is aszerint a könyv szerint, amely nemrég jelent meg a Tesla és a SpaceX alapítójáról. És aki a fenti mondatokat egy alkalmazottjának írta, miután az a gyermeke születése miatt kihagyott egy céges eseményt.

Az Ashlee Vance által írt Elon Musk: Tesla, SpaceX and the Quest for a Fantastic Future című könyvből persze nem csak az derül ki, hogy Elon Muskot nem az érzelmi intelligenciája miatt szeretik az emberek, de az is, miért éppen ő csinál olyan dolgokat, mint a Tesla Model S, a Dragon űrhajó, a Hyperloop vagy a Powerwall: mert egy igazi megszállott, aki képes napi 23 órát dolgozni, és az utolsó fillérjeit is befektetni olyan vállalkozásokba, amikben rajta kívül senki sem hisz.

A Washington Post 22 idézetet közölt Vance könyvéből, amelyek sok mindent elárulnak az excentrikus cégvezérről, ezek közül válogattuk ki mi a legjobbakat.

1. "Szeretnék több időt szánni a randizásra. Szeretnék találni egy barátnőt magamnak. Ezért kéne valahonnan előbányásznom egy kicsivel több szabadidőt. Talán úgy öt-tíz órát - mennyi idő kell egy nőnek hetente? Mondjuk tíz óra? Ez afféle minimum, nem? Vagy nem tudom." - mondta Elon Musk, aki nem meglepő módon jelenleg egyedülálló.

2. "Miért lopod el a Tesla E betűjét? Mint valami fasiszta hadsereg, aki végigmasírozik az ábécén." - Musk a Ford korábbi főnökének, Alan Mulallynak, aki megtiltotta a Teslának, hogy a Model E nevet használják.

3. "Ez nem kifogás. Szörnyen csalódott vagyok. El kell döntened, hogy mi a fontosabb. Mi megváltoztatjuk a világot és átírjuk a történelmet, és vagy elkötelezett vagy emellett vagy nem." - írta az egyik alkalmazottjának, miután az kihagyott egy céges eseményt a gyermeke születése miatt.

4. "Húsz órákat dolgoztunk naponta, de ő 23-at dolgozott." - Julie Ankenbrandt, aki az X.com startupnál dolgozott együtt Muskkal. A cég később összeolvadt a Confinityvel, és ebből jött létre a PayPal.

5. "Elkapták a legjobb barátomat, hogy előcsalogassanak, és megverhessenek. És ez kurvára fájt. Valamiért kipécéztek maguknak, és a nyomomban voltak egész nap. Ez volt az, ami nehézzé tette a gyerekkoromat. Éveken keresztül nem volt nyugalmam. Bandák üldöztek az iskolában, akik a szart is kiverték belőlem, aztán hazamentem, és ott is ugyanolyan rossz volt." - Elon Muskot egyszer úgy megverték, hogy kórházba került, és egy hétig nem mehetett suliba, az apja pedig kifejezetten keményen nevelte a fiait.

6. "Láttam már korábban, de aggódtam miatta, hogy mi van, ha éppen rossz napja van. Aztán arra gondoltam, hogy lehet, hogy az egyik golyómat eltalálja, de azért mindkettőt csak nem." - Musk arról a szülinapi partiról, amikor egy késdobáló kedvéért egy lufit vett a lába közé.

7. "Errefelé mindenkinél csúszdák vannak az előtérben [a többi cégnek - a szerk.] Komolyan gondolkozok rajta, hogy építtetek egy hullámvasutat a fremonti gyárba. Beszállsz, és körbevisz a gyárban, de közben fel és le is. Ki másnak van hullámvasútja? Valószínűleg nagyon drága lenne, de tetszik az ötlet."

8. "Elon azt mondta: minden pénzemet ezekre a cégekre fogom költeni. Ha be kell költöznünk Justine szüleinek a pincéjébe, hát legyen." - Antonio Gracias idézte fel, mit mondott neki Musk a 2008-as pénzügyi válság alatt.

9. "Annyit mondok azoknak az embereknek, hogy láthatják majd eleget a családjukat, mikor csődbe mentünk." - Ryan Popple arról, hogyan reagált Musk, amikor meghallotta, hogy a Teslánál néhányan arra panaszkodnak, hogy túl sokat kell dolgozni.

10. "Ezt tanultam a vakációról: a vakáció megöl." - Elon Musk majdnem meghalt 2000-ben, amikor egy brazíliai és dél-afrikai vakáció során elkapta a maláriát.

11. "A mentalitásom olyan, mint a szamurájoké. Előbb követnék el szeppukut, mint hogy kudarcot valljak." - mutatta be magát Musk egyszer az egyik befektetőnek.

12. "Elmerül a gondolataiban, és látod rajta, hogy éppen valahol máshol jár. Még most is ugyanezt csinálja. Mostmár békén hagyom, mert tudom, hogy ilyenkor éppen egy új rakétát tervez, vagy ilyesmi." - Elon Musk anyukája arról, hogy a kis Elon sokszor szinte transzba esett, és ilyenkor nem reagált arra sem, ha beszéltek hozzá, csak meredt a távolba. A szülei és orvosai azt gondolták, hogy halláskárosodása van, ezért kivették az orrmanduláját, de természetesen ez nem segített rajta.

13. "Egyik este azt mondta nekem: Ha lenne rá mód, hogy ne egyek, és így többet dolgozhassak, akkor nem ennék. Bárcsak lenne rá mód, hogy úgy vehessem magamhoz a tápanyagot, hogy közben nem kell leülnöm enni."

14. "Olyan, mint a Terminátor. Ránéz valamire, és azt mondja: ez az enyém lesz." - Justine Musk, Elon Musk ex-felesége.

(Fotó: AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Találkoznál a leendő magyar űrhajóssal? Már mondjuk is, hol teheted meg

Így fog kinézni a haldokló Napunk környezete ötmilliárd év múlva

További cikkeink a témában