Nyugodtan elfelejtheted a Google Glasst, a kiterjesztett valóság-szemüvegek jövőjét ugyanis a dolgok jelenlegi állása szerint olyan eszközök fogják meghatározni, mint a Microsoft Hololens, vagy az Epson Moverio BT-200. Ami jelenleg a legjobb kiterjesztett valóság-szemüveg, még ha ez nem is jelent sokat.

Miért ez a legjobb és miért nem jelent ez nagyjából semmit? A két kérdésre ugyanaz a válasz: mert per pillanat ez az egyetlen komolyan vehető okosszemüveg a piacon. A Google néhány hónapja leállította az Explorer-programot, a Microsoft még nem dobta piacra a saját ketyeréjét, a Sony SmartEyeglass pedig nagyon béta-állapotban van még, így egyedül az Epson maradt legény a gáton, a Moverio BT-200 fejlesztői verziójával.

A Google visszavonulása mondjuk a legjobbság kérdésének eldöntésében nem sokat számít, a Moverio BT-200 ugyanis már az első néhány percben is sokkal meggyőzőbb volt, mint a Google megoldása. Ez persze részben azért van, mert a Google egy egészen más irányban indult el az okosszemüvegek fejlesztése terén, és nem kizárt, hogy egyszer majd tényleg ilyenekben fogunk rohangálni az utcán is, de az legfeljebb egy következő lépcsőfoka lesz a kiterjesztett valóság-szemüvegek fejlődésének.

Benti használatra viszont a Moverio BT-200 egyértelműen sokkal jobb - a tapasztalataimat röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy a szemüveg még nagyon tökéletlen, de úgy tökéletlen, hogy közben minden pillanatban érzed, hogy ebből még egészen nagy dolgok születhetnek. Annyira nagy dolgok, hogy ha tisztességesen fejlesztik tovább, akkor a kiterjesztett valóság-szemüvegek robbanásakor az Epson kapásból az élbolyban találhatja magát a Moverióval.

Hogy élmény szinten mekkora dolog a Moveriót használni, azt egyébként jól jellemzi a címben található, Tomitól származó idézet, bár ő az uramatyám helyett egy sokkal frappánsabb (b-vel kezdődő) kifejezést használt. Ha a történelemkönyvekben pontatlanul fogják idézni, akkor az az én hibám, elnézést.

Na de mire jó egy ilyen kiterjesztett valóság-szemüveg? Az Epson előszeretettel példálózik azzal, hogy a szemüveg majd jól megkönnyíti az orvosok, légiirányítók, karbantartók dolgát, de valljuk be, ez azért elég rém unalmasan hangzik. Mondjuk ha a szemüveggel első nekifutásra levezényeltem volna egy sikeres agyműtétet, akkor biztos nem így gondolnám, meg valószínűleg az is kevésbé érdekelne, hogy szar-e a kamera, de mivel nem vagyok se orvos, se légiirányító, így csak arról tudok nyilatkozni, hogy mit ad egy ilyen szemüveg egy hétköznapi embernek. Amúgy a kamera szar, de az csak a harmadik pontból derül majd ki, hogy mennyire.

Az egyszerűség kedvéért pontokba szedtem, hogy miért jó és miért nem jó egy ilyen okosszemüveg.

1. Pro: 3D-filmek

A szemüveget nyugodtan hívhatnák Movierónak is, ugyanis jelenleg messze a legerősebb funkciója a filmnézés, ezen belül is különösen az SBS (side by side) 3D-s filmek megjelenítése. Bár a képminőség egyelőre elmarad mondjuk egy Samsung tévé képességeitől, de a 3D-s élmény majdnem ugyanolyan erős, és szerencsére ma már tartalom is akad szép számmal Jurassic Parktól kezdve a Hobbitig.

Kontra:

A szemüveg jelenlegi formájában túlságosan kényelmetlen ahhoz, hogy végig akarj benne nézni egy három órás filmet - különösen, ha az a film a Hobbit harmadik része.

2. Pro: A monitor ott van, ahova nézel

Ha soha nem próbáltad még, akkor nem is tudod elképzelni, mekkora szabadságot ad, hogy nem kell folyamatosan a monitor felé fordulnod, mert a képernyő mindig ott van, ahova nézel.

Itt például Oszi nem is sejti, hogy éppen a Hobbitot nézem - ő azt hiszi, hogy a falat bámulom hosszú percek óta, és minden erejét megfeszítve próbál úgy tenni, mintha tudomást sem venne róla, hogy egy őrülttel kell egy irodában dolgoznia.

Kontra:

A szabadságnak viszont ára van, ami ebben az esetben három nap - ennyi időbe telik, amíg a szemed hozzászokik a szemüveghez. Amíg ez megtörténik, addig jobb esetben néhány óra, rosszabb esetben néhány perc alatt úgy lefárasztja a szemedet és a gyomrodat, mintha egész nap hullámvasutaztál volna.

3. Pro: Szemüvegbe épített kamera

A szemüvegbe épített kamera előnyeit talán nem kell részletezni, hiszen a fejen hordható kamerának alapvetően szinte csak előnyei vannak a zsebben hordható kamerával szemben.

Kontra:

Ez nem vonatkozik az Epson Moverio kamerájára, ami papíron 3 megapixeles, de olyan fotókat csinál, mintha dagerrotípiával dolgozna. A kamera annyira harmatgyenge, hogy ennek szemléltetésére összedobtam egy kvízt, aminek a címe: Felismered-e a képen látható dolgokat?

1 / 3
Ki látható a képen?
  • Rétsági Oszkár, köztársasági elnök
  • Emily Ratajkovski, a Player.hu munkatársa
  • Áder János, szexszimbólum
2 / 3
Mi látható a képen?
  • Jana ásványvíz
  • Paks 2
  • Fluxuskondenzátor
3 / 3
És ezen a képen mit vélsz felfedezni?
  • Egy utcát
  • Christiano Ronaldót
  • Rembrandt Éjjeli őrjárat című festményét

 

4. Pro: A kiterjesztett valóság

Itt jönnek ki az okosszemüveg legnagyobb előnyei. Van például a Scope AR, ami egészen közel visz a "tudok kung-fuzni"-érzéshez azzal, hogy a valódi tárgyakra kivetítve mutatja meg lépésenként, hogyan kell mondjuk megszerelnünk a vízcsapot vagy összerakni egy bonyolult LEGO-t, de legalább ennyire poén a Live Action Cam is, ami a Sony Action Cam képét vetíti ki nekünk élőben, így például sportolás közben egyszerre két nézőpontból láthatjuk a dolgokat. És persze ott van a Wikitude is, amit mintha eredetileg is kiterjesztett valóság-szemüvegekhez fejlesztettek volna.

Kontra:

És itt jönnek ki a legnagyobb hátrányai is. Ezeknek a programoknak a létezése ugyanis azt feltételezi, hogy egy éti csiga önbecsülésével rendelkezel, és a szemüveget bátran hordod mások előtt is, ami annyira nem így van, hogy én még a bazilikát is csak úgy mertem lefényképezni, hogy a szemüveget az arcom elé tartottam. Ezért:

5. Pro: Fejmozgással irányítható játékok és weboldalak

Játékoknál inkább csak poén, hogy a fejed mozgatásával is irányíthatod őket, a weboldalaknál viszont kifejezetten hasznos, hogy jobbra-balra nézve lapozhatsz, le és fölfelé nézve pedig görgethetsz az oldalon.

Kontra:

A játékok egyelőre rém primitívek és csúnyák is, a netezést pedig ez a funkció igazából csak akkor könnyítené meg, ha minden mást is minimum hangirányítással tudnánk kezelni.

6. Pro: Egy majdnem teljes értékű androidos telefont kapunk

Leszámítva a telefonálást, és a Google Play áruházat, a szemüveggel egy nagyjából teljes értékű androidos telefont kapunk. Hogy a szemüvegre miért csak azok az alkalmazások érhetők el, amiket kifejezetten a Moverióra fejlesztettek, az rejtély, de ha az alkalmazásbolt bővül, akkor gyakorlatilag bármi olyasmit megtehetünk vele, amire eddig a telónkat használtuk.

Kontra:

Amivel kész szenvedés bármit is csinálni. Az Epson ugyan helyesen ismerte fel, hogy a hangirányítás jelenleg még annyira sem járható út, mint a touchpad, de a Moverióhoz készült érintésérzékeny kontrollerrel jelenleg még egy weboldal címének a begépelése is kész rémálom.

7. Pro: Átlátszó lencse

A szemüveg lencséje tényleg átlátszik, ami munkához például tök jó lenne, hiszen simán kiválthatná a második monitort.

Kontra:

Ez talán megszokás kérdése is, de én még napok után is inkább levettem a szemüveget, ha hosszabb időn keresztül kellett volna a távolba fókuszálni.

8. Pro: The next big thing

Bár a Moverio BT-200 jelenleg egy rengeteg gyermekbetegséggel küzdő eszköz, aminek majdnem minden téren komoly fejlődésre van még szüksége ahhoz, hogy a felhasználók is a szívükbe zárják, ha az Epson tartja ezt az irányt, könnyen elképzelhető, hogy az egy-két éven belül bekövetkező nagy okosszemüveg bummkor azonnal a közvetlen élmezőnyben találják magukat.

A kiterjesztett valóság pedig igazi game changer, ami más, szintén fejlődésben levő technológiákkal ötvözve simán átírhatja azt, ahogy ma a mobiltechnológiát használjuk. Ha az ilyen eszközök semmi mást nem tudnának, mint hogy teljesen kiküszöbölik a mobiltelefonok és okosórák kis kijelzőből fakadó hátrányait, már biztos lenne a sikerük, és akkor még nem is beszéltünk a valós idejű fordítóprogramokról, az utcaképre rávetített információkról, a fényképezésről, a netezésről, amikre egy fejen hordható eszköz általában alkalmasabb (de legalább is kényelmesebb) mint egy telefon.

Ahhoz, hogy a technológia elsöprő siker legyen, persze nem ártana kitalálni, hogyan lehet mindezt belepréselni mondjuk egy normális napszemüvegbe, de ha a kiterjesztett valóság a következő években megmarad a négy fal közötti hobbinak, a Moverio akkor is nagyon komoly változásokat hozhat az emberek életébe.

Ehhez igazából csak három dologra lenne szükség: jobb képminőségre, könnyebb irányíthatóságra és arra, hogy sokkal kényelmesebb legyen viselni. Ha ez a három dolog teljesül, és a programozók elég derekasan fejlesztenek rá olyan alkalmazásokat, amik kiaknázzák a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, akkor a Moverio BT-200 utódai sikerre vannak ítélve.

Epson Moverio BT-200

Kijelző: 0,42 colos, 960x540 felbontású TFT
Processzor: kétmagos, 1,2 GHz
Virtuális kijelző: 40 colos (mintha 2,5 méterről néznél egy 40 colos képernyőt)
Memória: 1 GB
Belső tárhely: 8 GB (microSD-vel bővíthető)
Adatátvitel: USB, Bluetooth 3.0, wifi
Kamera: 3 MP
Akksi: 2720 mAh
Tömeg: 96 gramm
Operációs rendszer: Android 4.0.4

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre
Hirdetés